Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalia förlorade - men vann ändå

Annons

Ett litet steg för bandysporten, ett större steg för humaniteten och medmänskligheten.

Somalias VM-debut slutade med 1-22-förlust mot Tyskland - men de vann ändå.

Jag är så stolt över killarna, sade lagkaptenen Aboi Abdiirahiin.

Tack vare ett ambitiöst integrationsprojekt med stöd av såväl Borlänge kommun, tv-personligheterna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, lokala sponsorer samt ideellt arbetande konståkningstränare och ledare från lokala klubben lyckades projektledaren Patrik Andersson genomföra det omöjliga - att ta ett gäng somalier som knappt sett is i annat än i läskglasen att åka till Sibirien och spel i VM.

Det är helt fantastiskt. Det överträffar alla mina förväntningar. Publiken har verkligen tagit somalierna till sina hjärtan, vi gör ett mål och hela VM är räddat för vår del. Det känns ju som att vi kan spela bandy, det var ju absolut ingen parodi, sade Andersson.

Tyskland - en bunt ishockeyspelare samt ett par ryska bandyspelare med dubbla pass - visade redan på uppvärmningen att de är ett betydligt bättre lag eftersom de flesta faktiskt kunde åka skridsko.

Somalierna hade dock gjort stora framsteg sedan de första träningarna, även om de kanske inte höll högsta klass på baklängesåkning eller klubbteknik.

Aboi Abdiirahiin igen:

Men jag trodde vi skulle förlora med 40-0 eller mer. Och det var inte heller så kallt som jag trodde. Det var ju 31 grader i morse, och då trodde vi att det kanske skulle bli 40 minus. Men nu var det ju riktigt bra väder. Och jag blev jätteglad att vi gjorde det där målet, känslan är ju att vi kan spela bandy nu, sade han.

Den historiska första målskytten heter Hareo Anwar och flögs in från Kanada i fredags.

Han har spelat hockey från åtta års ålder och tyckte det var självklart att ställa upp när han hörde att hans före detta hemland behövde hjälp.

Jag är jättestolt att få göra mitt lands första mål någonsin i ett VM. Målvakten gjorde en bra räddning, höjde armen och då visste jag att han kommer att kasta långt så det var bara att börja åka. Och så kom jag fri och kunde bara lägga in den. Jag bara skrattade efter det, och jag blev så glad när jag såg hur glada mina lagkamrater också var, sade Anwar.

Mer läsning

Annons