Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Som orenat avlopp från 36 000 människor"

Allt för mycket talar för att fiskodling inte borde få fortsätta som i dag.

Det menar odlingarnas hårdaste kritiker, marinforskaren och tidigare professorn Hans Kautsky.

– Däremot är jag ingen motståndare till vattenbruk. Inte om det bedrivs på rätt sätt enligt ekologiska principer, säger han.

Efter att under årtionden ha inventerat biologin för länsstyrelsens räkning är Hans Kautsky en av de som vet mest om det marina livet längs länets kust.

För honom är det bästa att man odlar i slutna system utan utsläpp, odlar musslor, ostron och fisk som inte är rovfiskar.

– Följer man den principen så är vattenbruk i stället något positivt.

Att odla rovfisk som lax, röding och regnbåge med foder, som på grund av miljögifterna i Östersjön hämtas från andra hav i världen, ser han som ett enormt resursslöseri. De höga halterna av miljögifter i foderfisk från Östersjön gör att den fisken inte kan användas för att mata fisken i fiskodlingarna. Fodret måste därför importeras utifrån.

– Dels bidrar det till utfiskning av världshaven, dels är det ett stort slöseri med livsmedel. Vi förlorar ungefär 80 procent av energin från foderfisken när den används för att mata rovfiskar. Lax, regnbåge och liknande kommer aldrig att lösa världens behov av protein.

Att odla mal, karp och växtätande fiskar, kanske med hjälp av alger som tar upp näringsämnen ur vattnet, är en annan sak. Speciellt om odlingarna ligger nära platser där människor har brist på protein, påpekar han.

Enligt grundläggande ekologiska principer förlorar man 80-90 procent av energin för varje steg i näringskedjan, från plankton, via planktonätande fisk vidare till rovfisk och till sist människan.

Från fiskeindustrins sida brukar man säga att de nu har fått så effektivt foder att 1,2-1,5 kilo foder kan ge 1,0 kilo matfisk. Ibland uppges till och med förhållandet 1:1 mellan tillfört foder och tillväxt. Men enligt Hans Kautsky är det ett sätt att trixa med siffrorna för att missleda allmänheten.

– De använder inte samma enhet. Man räknar fodret som torrvikt och den odlade fisken som färsk. Det blir totalt missvisande. 80 procent av energin från fisken i fodret försvinner hur man än räknar.

Förutom utfiskning och energislöseri ser han utsläppen av näringsämnen som fosfor och kväve som ett problem sett till hela Östersjön. Detta även om just Bottenhavet inte är övergött i sig och den synbara påverkan är tydligast nära utsläppskällor, som fiskodlingar, påpekar han.

Hans Kautsky säger att bara runt 30 procent av näringen i fodret till fiskodlingarna tas upp av matfisken. Resten går på olika sätt ut i havet.

– Om man odlar 1000 ton fisk innebär det samma utsläpp av kväve och fosfor som från 10 000 människors orenade avloppsutsläpp. Skulle ansökningarna gå igenom innebär det samma utsläpp som att 36 000 västernorrlänningar uträttade sina behov direkt i vattnet.

Han anser att det är obegripligt hur myndigheterna i stället jagar småbåtsägare med liten latrin, sommarstugeägare med dyra trekammarbrunnar, ger bönder hårda restriktioner och att man ställer stora krav på kommunernas reningsverk.

– Fiskodlingarna däremot har helt fritt fram. Kommunerna i länet tvingas betala tiotals miljoner kronor varje år för sin avloppsrening.

Risk för att fisk ska rymma från odlingar, genetiska negativa aspekter, spridning av parasiter och sjukdomar samt användning av antibiotika och/eller medel för att förhindra algpåväxt på kassarna vid fiskodlingarna är andra aspekter han anser talar mot att fiskodling ska få fortsätta i dagens form.