Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en regnbåge kring hjärtat

Kärlek är det ständiga ledordet för Urkultfestivalen. I lördags fortskred festen i Näsåker med en intensiv förälskelse mellan besökare, artister och naturen. För många innebär det nu ett helt år av hjärtesorg.

Annons

Det var ovanligt mycket svenskt under Urkults finaldag. Daniel Lemma, Emil Jensen, Gnučči och Svenska Akademien drog alla stora, hängivna publiker.

Det som är sorgligt med Urkult är att det späckade programmet inte gör det möjligt att se allt. För det är genomgående hög kvalitet på artisterna, oavsett genre och ursprung. Och även om det är för en själv okända grupper, leder det sällan till besvikelse.

Av det mer spännande slaget var den kinesiska gruppen Dawanggang. En mix av mjuk, trolsk crouching tiger-stil, opera och burdust mansvrål skapade en överraskande genomtänkt musikalisk kombination.

I danslogen fick trägolvet smaka på studsande fötter när April Verch Band, med kanadensisk folkmusik och keltiska inslag, bjöd på steppdans och charmerande energi. Med fiol, banjo, bas och stämsång fick de hela rummet att dansa.

En av lördagens höjdpunkter var harmonisk soul med Daniel Lemma.

– Jag har kommit hela vägen upp hit till Näsåker för att se om det finns någon romans i luften, sa han till en fullsmockad dansloge.

Tveklöst immade logen igen av kärlek när han sjöng "If I used to love you". I svettig, tung luft sjöng en unison publikkör "like a rainbow 'round my heart" och ville aldrig att han skulle sluta. Och Daniel Lemma besvarade romansen.

Den karismatiska svenska rapparen Gnučči verkade i symbios med publiken i en bred musikalisk variation av elektro/hiphop/dancehall-influenser. Återuppståndna Svenska Akademien avslutade sedan kvällen på stora scenen med rejält gung och hiphopreggae.

Men kanske är det inte så mycket artisterna, kanske är det mer helheten, stämningen och den höga närvaron av Moder Jord som gör att publiken ständigt är så euforisk.

Nästa år firar festivalen sitt tjugonde år - en ungdom i sina bästa år, med massor av kärlek kvar att både ge och få.