Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteåtomtens leksaker ute på marknaden

Leksaker med hänvisning till Yngve "Sollefteåtomten" Sundqvist har börjat dyka upp på loppmarknader och internetsajter.
– Vi har fått höra att vissa tror att det är Sollefteå kommun som säljer ut samlingen. Men så är det inte, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg på kommunen.

Annons

Sollefteå kommun sitter på en magnifik leksaksskatt. Det är arvet efter Yngve Sundqvist. Den samling som Yngve Sundqvist lämnade efter sig var gigantisk. Kommunen har av närmare 400 000 artiklar plockat ut cirka 16 000 som man anser har ett musealt värde. De har registrerat, katalogiserats och man väntar nu på att det ska lösa sig med ett leksaksmuseum. Det utredningsarbetet pågår.

Resten av leksakerna skänktes, också det enligt testamentet, till hjälporganisationen Hoppets Stjärna. Det var så mycket leksaker att de inte riktigt kunde hantera allt. Hälften har organisationen skänkt bort, de leksakerna har delats ut till behövande barn i främst Östeuropa. Resten har auktionerats ut, bland annat på auktionssiten Tradera.

Det är dessa leksaker som nu delvis kommit ut på marknaden igen.

– Men vi har inte sålt något och kommer inte att göra det heller, understryker Safaee.