Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sollefteåtomten" Yngve har avlidit

Många kände till hans ideella arbete med att laga leksaker och skänka till utsatta barn runt om i världen. I Sollefteå var han lokalkändis och många uttalade väldigt goda ord om Yngve "Sollefteåtomten" Sundqvist, som avled i slutet av augusti.

Annons

– Varje år satt han och sålde korsord, Smålänningens jul och Filip & Kaspersson vid allmänna platser i Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik. Bilden av honom sittandes där med tomtemössan, det är det man minns, det är det som symboliserar Yngve för mig, säger en djupt berörd Sune Bergman.

Sune jobbar som auktoriserad lokalguide och reseledare och har kört bussar till verkstaden hos Yngve i över 40 års tid. Under dessa år har han fått lära känna en person som kommit att betyda mycket för honom och för många fler i Sollefteå med omnejd.

Yngve hade kämpat en längre tid mot sjukdom, men höll ändå igång sin verksamhet med verkstaden där han lagade leksaker som han sedan skänkte till utsatta barn. I slutet av augusti avled Yngve, som en av de mest kända Sollefteåprofilerna.

– Han var en genomgod människa, han sade inget ont om någon vare sig man var politiker eller något annat. Det enda han inte tyckte om var krig och människor som kör över andra, säger Sune Bergman.

– Han var garanterat den största lokala kändis Sollefteå haft på långa tider, säger Göran Jansson, som tidigare arbetade på resebyrån och hjälpte Yngve med hans resor för att dela ut paket.