Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteås unga fotbollstalang avgjorde mot Björna efter VM 1958-dribbling

Sollefteå GIF var inställda på en stentuff öppningsmatch i trean, men efter 50 minuters spel hade man en 2–0-ledning borta mot Björna.
– Där går vi ned oss och tappar fokus, men tack vare Markus Upplings fina inhopp så får vi med oss tre poäng härifrån ändå, säger SGIF-tränaren Andreas Persson efter 4–2-segern.

Bildextra med tränarsnack från premiären Björna-Sollefteå

Sollefteå GIF:s 16-årige fotbollstalang Markus Uppling fick spela 25 minuter i premiären borta mot Björna. Det räckte.

Men vi tar det från början.

Det blev en mycket chansfattig inledning. Förutom en hörna av Sollefteå efter en kvart hamnade bollen väldigt sällan i motståndarnas straffområde.

Men när Sollefteås Oleg Hilotii hittade in med ett lågt inlägg efter 20 minuters spel hände det grejer. Bollen passerade Eugeniu Samsons fötter, men Khamzat Ugudovs fötter tog Björnas vänsterback Alexander Olovsson hand om innan bollen anlände så det blåstes helt riktigt för straff.

Björna-keepern Henrik Eriksson Ehlin tog det första tillslaget på bollen av straffläggaren Eugeniu Samson, men inte det andra på returen.

Det blev den första halvlekens enda mål.

– Mycket sämre än så kunde vi inte gärna spela. Sollefteå var mycket rappare än oss till bollen och hade ett snabbare spel. Vi verkade inte redo för match överhuvudtaget, suckar Björnas tränare Björn Moström.

Björna flyttade fram sina positioner inför andra. Mikael Sellin fick göra Martin Åberg sällskap längst fram och Anders Dahlbäck tog också ett kliv upp från sin mittbacksplats.

Det såg lovande ut för hemmalaget inledningsvis, men plötsligt hade Eugeniu Samson nickat in 0–2 också.

– Tyvärr verkade vi tycka att det var lite väl skönt att leda med 2–0 för där slappnade vi av och tappade fokus på vårt. Vi började diskutera med domaren vi med och vips hade de kommit ikapp målmässigt, suckar Sollefteå-tränaren Andreas Persson som faktiskt tog några kliv fram och röt i åt sina spelare från långlinjen alldeles innan Björna kontrade in 2–2.

Det såg länge ut att bli slutresultatet. Sollefteås pigge inhoppare, 16-årige Markus Uppling, ville dock annat.

Efter en strålande fin brytning av den till mittförsvaret nedflyttade mittfältaren Mussi Alazar Michael såg han Uppling väntandes på rätt sida mittlinjen innan den centrala bollen slogs.

– Det var en jättefin passning och jag fick gott om tid att bestämma mig för vad jag skulle göra. Skönt att se att min plan fungerade, säger en mäkta belåten Markus Uppling efteråt (hör mer på tv-intervjun).

Uppling svarade sedan för ett grandiost förspel till matchdödande 4–2 som gav Eugeniu Samson ett hattrick i premiären.

– Bra att vår målskytt får göra tre mål, men jag lyfter hellre våra unga spelare som kom ifrån den här division 3-premiären på ett fantastiskt sätt, summerar Sollefteåtränare Andreas Persson och nämner 19-åringarna Anuwat At-Tho, Mussi Alazar Michael samt 16-årige Uppling förstås.

I Björna var det dystert efteråt.

– I dag fick vi en aha-upplevelse om att det vi höll på med i "fyran" inte riktigt räcker till i den här serien. Vi måste upp i kvalité i allt vi gör, sammanfattar tränaren Björn Moström efter hemmaförlusten 2–4.

Läs mer: Tretton spelare försvann efter degraderingen – nu bygger Sollefteå GIF nytt

Läs mer: Björna kör på närproducerat – en del spetskompetens: "Vi var för bra för fyran"

TV-klipp: Så här gjorde Kurre Hamrin 1958