Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteås naturtillgångar genererar miljontals kronor – finns absolut ekonomi för ett akutsjukhus

Våra Regionpolitiker i Västernorrland är uppfödda med och itutade ett mantra: Våra Norrlandskommuner är så fattiga att ett fullvärdigt Sollefteå sjukhus ej går att finansiera.

När det gäller just Sollefteå kommun så tilldelas den varje år cirka 250 miljoner kronor i form av kostnads- och inkomstutjämningsbidrag från staten. Samtidigt drar staten varje år in närmare 3 miljarder kronor enbart på fastighetsskatt och energiskatt från vattenkraftverken i kommunen.

Fördelat på Sollefteås 20 000 innevånare blir det 150 000 skattekronor till staten för varje individ, ung som gammal i kommunen. Dessa siffror tog jag fram under 2014 men bör gälla som ett riktmärke även i dag.

Vidare har kraftbolagen som äger kraftverken i Sollefteå kommun ett normalår rejäla bruttoinkomster från dessa kraftverk. Men av dessa skatter och inkomster faller inte en enda krona i kommunen.

Låt i grunden rika kommuner få vara rika och därmed kunna erbjuda en mycket god samhällsservice med ett attraktivt skattetryck för innevånarna. Detta skapar kommunal ekonomisk rådighet, framtidstro och ger inflyttning och etablering av nya företag i en positiv uppåtgående spiral.

Läs också: Läkaren dömer ut politikernas vårddebatt: "En lögn är en lögn oavsett hur många gånger den upprepas"

Låt i grunden rika kommuner få vara rika och därmed kunna erbjuda en mycket god samhällsservice med ett attraktivt skattetryck för innevånarna.

Med kommunal beskattning av vattenkraftverken, kommunal energibeskattning av elproduktionen och en kommunal naturresursbeskattning av kraftbolagens anläggningar med 2 öre per producerad kilowattimme skapas en sammanlagd inkomst för kommunen på drygt 3 miljarder kronor, att jämföra med nuvarande statliga bidrag på cirka 250 miljoner kronor. Då finns det utmärkta ekonomiska resurser för att driva ett fullskaligt akutsjukhus i Sollefteåregionen.

Låt vidare landsbygdskommunerna skapa ett gemensamt förbund, fristående från SKL, där beskattningen av naturresurserna, med tillhörande industrier och produktionsanläggningar, solidariskt utjämnas mellan mycket rika och mindre rika landsbygdskommuner, med landsbygdens bästa för ögonen. Samtidigt kan då de statliga inkomst- och kostnadsutjämningsbidragen för dessa kommuner avvecklas och skrönan om den tärande landsbygden begravas för gott.

Ge landsbygdskommunerna möjligheten att stå på egna friska ekonomiska ben och samtidigt kunna kasta av sig den förnedrande och kvävande våta bidragsfilt som legat över landsbygden de senaste 50 åren.

Arne Forsell,

medlem i Landsbygdspartiet oberoende

 

För Plus-kunder: Stafettnotan i fritt fall på många kliniker: "Det här hade vi kunnat skött bättre"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel