Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås näringslivschef slutar – blir glassfabrikör i Örnsköldsvik

Sollefteå står utan näringslivschef. Tomas Falkensson har sagt upp sig. Han har köpt in sig som delägare i Myckelgensjö Glassfabrik.
– Det finns enorma möjligheter i det företaget, säger han.

Annons

Falkensson har varit chef för näringslivsavdelningen i 3,5 år. Han kommer från det privata näringslivet och har känt en längtan tillbaka.

– Jag har saknat de snabba besluten, att det går snabbt från beslut till genomförande, säger han.

Är det för trögt i den kommunala världen?

– Nej, den demokratiska processen måste få ta sin tid.

Myckelgensjö glassfabrik träffade Tomas Falkensson på en mässa, i sin roll som näringslivschef. Han blev intresserad och fick mer på skoj frågan om han inte var intresserad av att gå in i företaget eftersom han verkade driftig.

– Jag har tänkt på det och bestämde mig till slut för att slå till. Annars skulle jag fått följa företagets utveckling från sidan med någon annan delägare och det ville jag inte vara med om.

Glassfabriken i lilla Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik satsar inte bara närproducerat. Det är härproducerat. Råvarorna kommer från närmsta möjliga leverantör. Med sådana råvaror och småskalig tillverkning kan man göra glass på ett annat sätt än de stora jättarna.

– Vi har en sorts lyxglass och jag ser stora utvecklingsmöjligheter genom samarbeten med andra företag i Höga Kusten-området. Till exempel Emmas skorpor i Junsele, Box Destilleri i Marieberg med flera.

Var kan man köpa glassen i dag?

– Det är mest i butiker i Örnsköldsviksområdet. Men den finns faktiskt på Resele jakt & hjort i Sollefteå också. Men nu kan jag jobba mer med försäljning igen och då ska det utökas, säger Tomas Falkensson.

Flyttar du till Örnsköldsvik nu?

– Nej, jag kommer att pendla. Ska skaffa en liten bostad i Myckelgensjö så att jag kan veckopendla. Hur det blir längre fram får vi se.

Thomas Falkensson gör sin sista arbetsdag redan på fredag. Vem som ska ersätta honom är inte klart ännu. Men det pågår också en omorganisation inom Sollefteå kommun där tillväxtfrågorna ska samlas på ett och samma ställe, tillväxtavdelningen.

– Den stora utmaningen i Sollefteå är att få folk att prata positivt om kommunen och varandra. Och att dra nytta av varandra. Det finns väldigt många företag i kommunen och många går väldigt bra. Det bästa med mina år som näringslivschef är alla företagare jag träffat och alla kontakter jag knutit, säger han.

Annons