Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteånej till länsregion

Sollefteå säger nej till att Västernorrland ska bilda region redan nästa år.
– Vi vill se en storregion med de fyra nordligaste länen, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Regeringen har föreslagit att Västermorrland ska bilda en region redan från januari nästa år. Det skulle innebära att tillväxt och utvecklingsfrågor förs över från länsstyrelsen till landstinget.

Alla berörda kommuner får yttra sig. Och Sollefteå kommun skickade på torsdagen sitt remssvar. Kommunen säger blankt nej. De poängterar att regeringen aviserat att det tidigast 2019 och senast 2023 ska bildas storregioner. Vilket innebär att Västernorrland skulle ingå i en större region redan om några år.

– Vi anser att det är bättre att invänta den regionbildningen. Nu finns det en uppenbar risk att de viktiga tillväxt- och utvecklingsfrågorna tappar fart medan omorganisationer pågår, säger Lassen.

I Sollefteå kommun är heller inte förtroendet för landstinget speciellt högt. Sommarens nedläggningsförslag av Sollefteå sjukhus samtidigt som man vill ta på sig hela länets utvecklingsansvar har i Sollefteå upplevts som magstarkt.

– En bas av vård, skola och omsorg är väldigt viktigt för utvecklingen och näringslivet, säger Elisabet Lassen.

Kommunstyrelsen poängterar i sitt svar att landstinget i Västernorrland sedan en tid tillbaka befinner sig i en svår situation.

"Den insatsplan som landstinget utarbetade för att komma tillrätta med ekonomin har lett till omfattande opinionsyttringar, splittring inom länet samt ett uttalat misstroende såväl inom organisationen som hos allmänheten. På politisk nivå har processen lett till direkta slitningar, både inom enskilda partier och mellan parterna i landstinget"

Kommunstyrelsen påpekar att landstingets arbete med att återskapa förtroendet kommer att kräva mycket resurser de närmaste åren. Om man i det läget tar över de viktiga tillväxt- och utvecklingsfrågorna så riskerar de att hamna i skymundan.

En annan aspekt som lyfts fram är att det inom länet finns olika geografiska intressen. Örnsköldsvik ingår till exempel i Umeåregionen medan Härnösand, Timrå och Sundsvall har ett liknande samarbete med Hälsingekommuner. Sollefteå kommun ser det inte för otroligt att Västernorrlands län kommer att delas mellan två regioner och att det vore fel att ägna kraft åt att bilda en region i Västernorrland som bara kommer att bestå några år.

Kommunstyrelsen var helt enig i beslutet att säga nej till en länsregion.

Senare i vår ska regeringen fatta beslut i frågan.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller till android.