Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteåbo oskyldigt dömd till far

Efter 40 år kunde den 70-årige Sollefteåbon via ett dna-test bevisa att han inte är far. Men någon ersättning för alla utlägg han haft får han inte. Nu har även kammarrätten sagt i från.

- Det är åt helsike, jag känner mig bitter, berättar han.

1962 hade Sollefteåbon ett kortare förhållande med en kvinna. Hon blev gravid och uppgav att den nu 70-årige mannen var far. Han ställde sig tveksam och trodde inte att han kunde vara det och.

Han nekade i tingsrätten men domstolen beslutade att han var far, med enda bevisningen att de båda hade samma blodgrupp, den vanligaste i landet.

I fjol kom han överens med sin "son" om ett dna-test och det undanröjde alla tvivel. Sedan dess har Sollefteåbon också lyckats spåra den man som nu visat sig vara sonens riktige far. Själv har 70-åringen försökt få ersättning av staten.

Inte för de underhållspengar han betala ut, det är preskriberat. Istället vill han ha ersättning för de kostnader han haft för att bevisa att han inte var pappa och sedan komma ur alla rullor. Det har kostat närmare 16 000 kronor.

Men först sade länsstyrelsen nej och därefter länsrätten. Helt nyligen sade också kammarätten ifrån. Rätten konstaterar helt krasst att det inte finns något lagligt stöd för den här typen av ersättningar.

- Jag skulle i och för sig kunna överklaga det beslutet till regeringsrätten. Men jag har inte råd och dessutom orkar jag inte driva det här längre.

En sista möjlighet finns. Sollefteåbon har skrivit till Justitiekanslern, JK.

- Jag har inte hört någonting därifrån ännu. Men jag hoppas att det kommer något positivt från honom. Jag är helt oskyldig och det är staten som gjort fel. Det borde finnas någon rättvisa, tycker han.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68