Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollefteåbekantingen Britta Johansson Norgren vann Tjejvasan – Elin Mohlin blev fyra

Efter flera topplaceringar i Tjejvasan bar det hela vägen för Sollefteå Skidors långloppsspecialist Britta Johansson Norgren.
– Jag kände att jag hade stumma ben, så det var bara vilja in i mål, sa Johansson Norgren efter spurtsegern i Tjejvasan 2016.

Sollefteå Skidor IF:s Britta Johansson Norgren var storfavorit och gjorde flera försök att rycka under loppet. In mot upploppet fanns dock många åkare med i kampen om segern.

– Det blev lite trångt in i sista kurvan. Maria (Nordström) och jag ville ha samma spår, men jag lyckades komma in lite före. Att kunna ta just den här segern betyder faktiskt extra mycket för mig personligen, erkände Brita Norgren Johansson till SVT efter målgång.

Britta förklarade sedan varför.

– Det var nervöst att vara favorit inför ett sådant här relativt kort lopp. Jag är dock otroligt nöjd över att jag vågade hålla fast vid den taktik jag satte upp innan att åka aggressivt. Jag ville lägga in ett antal fartökningar för att pressa de som inte är så vana att staka så mycket som vi långloppsåkare är.

Att det var huvudkonkurrenten på Ski Classic-touren, Katerina Smutna från Österrike, som stakade sida vid sida bredvid Britta in mot mål var ingen överraskning.

– Hon är väldigt stark och jag har stor respekt för henne. Det är ingenstans under loppet som jag känner att jag är starkare än henne, så det är en konkurrent som man inte känner sig säker med, säger Johansson Norgren om tvåan Katerina Smutna.

TV: Segerintervjun med Mittmedia:s utsände

Johansson Norgren drog det längsta strået och vann på segertiden 1.19.25. Trots fantastiska förhållanden var det närmare en minut långsammare än Susanne Nyströms rekordtid, men det berodde förstås på att Britta fick sköta farthållningen helt på egen hand.

Läs mer: Småbarnsmamma och överlägsen långloppsåkare – så blev Britta Johansson Norgren bäst i världen

På tredjeplats kom överraskningen Julia Svan, Vansbro.

– Att kunna komma tillbaka efter mina jobbiga säsonger och ta en tredjeplats här betyder så otroligt mycket för mig. Det känns som om jag redan längtar till nästa säsong, sa Julia Svan som erkände att hon haft planer på att lägga av flera gånger under sjukdomsåren.

Svan skall dock genomföra det långa Vasaloppet nästa söndag innan dess.

– Men jag räknar inte med att ligga i täten då, sa hon med ett leende till SVT.

TV: Julia Svan i tårar efter tredjeplatsen i Tjejvasan: "Det här är som en vinst för mig"

Bakom palltrion stakade en annan sollefteåbekanting, Åsarna IK:s Elin Mohlin, in som fyra i samma spår som tvåan Smutna. Mohlin var bara sekunden efter tredjeplacerade Svan i mål.

Läs mer: Elln Mohlin får chansen i världscupen

Läs mer: Fjärde segern för Johansson Norgren

* * *

Brittas vinst på lördagen var för övrigt den andra dagen i rad en Sollefteå Skidor-åkare var först över mållinjen. Robin Bryntesson vann fredagens herrklass i Kortvasan efter en tät spurtduell mot Markus Ottosson och Jerry Ahrlin.