Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volontärer från Kambodja och Paraguay till Sollefteå

Annons
Volontärer från Kambodja

och Paraguay till Sollefteå

Tre lokala FN-föreningar i landet är värdar för FN-projektet Youth Partners in Development, YPD.

Sollefteå FN-förening är en av dem och till hösten kommer åtta ungdomar till Sollefteå för att stanna i nio veckor och bo och arbeta i kommunen. Mjölby och Tranås är de övriga deltagande kommunerna i projektet.

- Det här är ett utbytesprogram där deltagarna från de tre länderna först vistas i Paraguay och Kambodja och bor och arbetar på landsbygden där. Sedan kommer de till Sverige och skall bo och delta i och sedan kommer man till Sverige för att studera det svenska vardagslivet. Förhoppningen är att projektet skall öka intresset bland ungdomar för internationella frågor och FN-föreningarna, säger Katrin Essén, projektledare för CIU, Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte.

Den lokala FN-föreningen i Sollefteå har utsett en arbetsgrupp bestående av Kerstin Danielsson, Lars-Erik Bengtsson och Tore Fors som förbereder ungdomsutbytets mer praktiska bestyr.

- Vi söker bland annat värdfamiljer för ungdomarna. Det innebär att en svensk ungdom och en ungdom från Paraguay eller Kambodja kommer att bo hos en värdfamilj i Sollefteå från oktober till december. Det bästa är om det finns en värdfamilj som bor centralt för att underlätta med transporter till och från olika arbetsplatser, säger Kerstin Danielsson.

Några speciella språkkunskaper behövs inte från värdfamiljens sida. Projektet drivs av FN och finansieras av Sida, som bidrar med en ersättning till den familj som blir värdar för ett deltagarpar i nio veckor.

gaje blixt

Mer läsning

Annons