Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryska barn på sommarlovsläger i Sollefteå

Annons
Vitryska barn på sommarlovsläger i Sollefteå

Den 9 juni lämnar 20 barn vitryska Gomels gråa och trista hyreskaserner. Den 10 juni landar de i Sollefteå för att under tre veckor bada i insjöar, ströva i skogen, göra studiebesök, gå på kurser, delta i evenemang och få en skärv av det goda liv som är en självklarhet för Sollefteåungdomar.

För tredje året i rad anordnar Sollefteå Internationella förening tillsammans med flera andra organisationer och Sollefteå kommun ett rekreationsläger för barn till fattiga och ensamstående mödrar i Gomel Vitryssland.

Gomel är Vitrysslands näst största stad med 500 000 invånare. Från Gomel är det tre mil till Tjernobyl. Här finns den högsta cancerfrekvensen i Europa, mindre än en tredjedel av barnen som föds är friska, vart fjärde barn dör före vuxen ålder.

Vitryssland är Europas sista diktatur. Landet styrs med järnhand av presidenten och envåldshärskaren Alexander Lukasjenko. Den politiska oppositionen förtrycks, medier kontrolleras och det vitryska folket vägras de flesta fri- och rättigheter.

Människorna i Vitryssland har det svårt. Många är arbetslösa. Fattigdomen är stor.

Organisatörerna i Sollefteå samarbetar med den religiöst oberoende frivilligorganisationen Community Development project i Gomel. De arbetar med socialt stöd och hälsoinformation för oskyddade grupper i samhället som barn, ungdomar, unga familjer och ensamstående mödrar.

Målsättningen med lägerveckorna i Sollefteå för de tio flickorna och pojkarna är att de ska återvända till Gomel stärkta till både kropp och själ.

Barnen som kommer är mellan 11 och 14 år. De kommer tillsammans med fyra vitryska ledare. De svenska ledarna är medlemmar ur de arrangerande organisationerna. För att så många Sollefteåbor som möjligt ska få möjlighet att träffa de vitryska barnen arrangeras tre offentliga möten: familjeafton i Billstakyrkan, gudstjänst med predikan av fader Uladzimir Sulimau i Multrå kyrka på midsommardagen samt avskedsfest med konsert i Sollefteå kyrka och efterföljande mottagning i församlingsgården fredagen.

Barnen ges också möjlighet att besöka en svensk familj en dag.

- Det är en viktig del i barnens Sollefteåvistelse och vi ser gärna att familjer som vill ställa upp hör av sig till oss, säger Thord Carlsson från Sollefteå Internationella förening.

maria wennberg

0620/257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons