Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha högre ersättning för vindkraft

/
  • Kommunalråd Elisabet Lassen (S) och Mikael Sjölund (S), ordförande i kultur-, utbildnings- och fritidsnämnden, vid fullmäktiges sammanträde i måndags.

Högre ersättning för vindkraftsproduktion, kommunal kött- och energiproduktion och mer IT-teknik i skolan. Det handlade motionerna om vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

Annons

Västrainitiativet hade lagt en motion om att Sollefteå kommun bör skriva ett avtal med de företag som bygger vindkraftsparker i kommunen angående ersättningsnivåer.

Partiet vill att minst 0,5 procent av intäkterna från vindkraften går tillbaka till Sollefteå kommun, plus ytterligare 0,5 procent till de berörda byarna.

Motionen remitterades till kommunstyrelsen för beredning vid måndagens fullmäktigesammanträde.

En annan av Västrainitiativets motioner handlar om att Sollefteå kommun bör utreda möjligheterna att starta egen kommunal köttproduktion; för att säkerställa kvaliteten på köttet och för att skapa arbetstillfällen. Motionen avslogs med motivationen att det skulle bli för dyrt.

– Vi kan inte ta över företagarnas uppgift, säger Leif Östberg (FP).

I en tredje motion anser Västrainitiativet att Sollefteå kommun bör utöka sitt ägande i Sollefteåforsen och att arbete bör inledas för delägarskap i övriga kraftstationer.

På detta sätt menar partiet att energipriserna skulle bli lägre. Även denna motion avslogs.

– Det skulle innebära en enorm investering, och det finns det inga pengar till. Dessutom finns det ingen som vill sälja, det är för attraktivt, säger kommunalråd Elisabet Lassen (S).

Moderaterna hade lagt en motion om att koppla ihop småskolorna i kommunen med hjälp av IT-teknik.

Tanken med detta skulle bland annat vara att lärarresurser skulle kunna utnyttjas bättre. Motionen remitterades till barn- och skolnämnden.

Mer läsning

Annons