Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska ha tre akutsjukhus"

/
  • I Sollefteå sjukhus genomfördes bara hälften av en planerad upprustning av operationssalarna.

På Sollefteå sjukhus stoppades en satsning på operationssalarna halvvägs. Nu föreslås den dyraste satsningen någonsin på länssjukhusets operationscentrum i Sundsvall.

Annons

Men landstingspolitikern och Sollefteåbon Bengt Sörlin (M), är inte orolig för att det ska påverka verksamheten i Sollefteå negativt.

– Något måste görs åt operationssalarna i Sundsvall. Landstinget har ett vitesföreläggande från Arbetsmiljöverket över sig. Däremot vet jag inte i hur stor omfattning det måste byggas, säger han.

Bengt Sörlin poängterar att han inte hunnit sätta sig in i några detaljer från förstudien. Men han har fått den refererad för sig.

– Vi ska ha tre akutsjukhus i länet och alla ska ha den operationskapacitet de behöver. Det ska inte byggas för något mer än vad Sundsvall behöver för sitt upptagningsområde, poängterar han.

Sörlin tycker också att man måste vara försiktig med stora investeringar. Speciellt nu när det ekonomiska läget i landstinget är sämre än någonsin.

– Men samtidigt kan det vara så att om ventilation och annat måste åtgärdas så är det bättre att bygga en helt ny operationssal på en gång.

I Sollefteå fanns planer för fyra nya operationssalar. Två av dem byggdes i en första etapp. Sedan tog pengarna slut, bland annat för att det behövs insatser i både Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Faktum är att det fanns bara beslut om att genomföra den första etappen. Men jag kommer att driva frågan att även etapp två i Sollefteå ska genomföras, säger Sörlin.

Än så länge är det bara en förstudie. Nästa steg är att genomföra en projektering. En sådan måste godkännas av landstingsfullmäktige och då blir det en politisk fråga.

Mer läsning

Annons