Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kan inte bryta mot lagen"

/

I somras sa kommunfullmäktige nej till extrapengar. Nu återkommer individ- och omsorgsnämnden i Sollefteå med en ny begäran om tilläggsanslag. Nämnden behöver ytterligare 6,6 miljoner kronor.

Annons

Individ- och omsorgsnämnden har i många år dragits med stora budgetunderskott. Årets budget är mycket stram och redan tidigt insåg man att det inte skulle gå, trots beslutade åtgärder om nedskärningar. I juni sade kommunfullmäktige nej till nämndens ansökan om ett tilläggsanslag på 2 miljoner kronor. Samtidigt påpekades att ansökan kunde omprövas i samband med halvårsbokslutet. Nu är det bokslutet klart och det ser ännu sämre ut. Nämnden ansöker nu om 6,6 miljoner kronor extra för att klara sin verksamhet.

Det är kostnader som nämnden inte kan påverka som rusar iväg. Kostnaderna utöver budget för personlig assistans har ökat med 1,3 miljoner kronor, kostnaden för institutionsvård för barn, unga och familjer med 2,1 miljoner kronor och försörjningsstödet har ökat med 1 miljon kronor. Prognosen är dessutom att samtliga kostnader kommer att öka ytterligare innan året är slut.

Vad tror du om fullmäktiges inställning den här gången?

– Det vet jag inte och jag vill inte spekulera i det, säger Linnea Stenklyft (S), nämndens ordförande.

Stenklyft poängterar att deras verksamhet styrs av lagar som man inte kan bryta mot. Nämnden har ingen möjlighet att säga nej.

– Ta till exempel skyddat boende. Det är polisen och i vissa fall landstinget som utreder och vi måste följa deras beslut. Som ledamöter i nämnden är vi dessutom personligt ansvariga när det gäller själva myndighetsutövningen.

Vad beror de ökade kostnaderna på?

– De ökar i hela landet. Om man jämför oss med riket så ligger vi bra till, vi är nog den nämnd i vår kommun som ligger bäst till i en sådan jämförelse. Men vad gäller till exempel försörjningsstöd så är det många arbetslösa, människor med låg eller ingen a-kassa och sjukskrivna som behöver det stödet.

I början av oktober tar budgetberedningen upp frågan och fullmäktige tar beslut den 28 oktober.

Mer läsning

Annons