Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vetenskapsakademin är inte trovärdig"

/

Prestigefyllda Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin går kraftindustrins ärenden. Det menar Älvräddarna som dessutom beslår akademin med rena felaktigheter.

– Deras uttalanden är en blåkopia av Svensk Energi, säger Christer Borg, Näsåkersbo och ordförande för Älvräddarna.

Annons

Det är i ett remissvar till ett delbetänkande om ny prövning för svensk vattenkraft som Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, uttalar sig negativt om förslaget. Bland annat påstås att den småskaliga vattenkraften har stor betydelse för regleringen av elnätet.

– Med ökande andel förnybar energi som vindkraft ökar behovet av reglerfunktion för att elnätet ska fungera. I det sammanhanget spelar inte småskalig vattenkraft någon som helst roll, poängterar Christer Borg.

Älvräddarna ifrågasätter IVA:s trovärdighet. Akademin stöds nämligen ekonomiskt av medlemsföretagen, bland annat Svensk Energi och Eon. Flera av författarna till IVA:s remissvar sitter i styrelser som till exempel Sydkraft Elnät AB.

– Att de kallar sig oberoende måste nog tas med en nypa salt. Men värre är nog att de inte kan svara sanningsenligt på i det här fallet enkla frågor om småskalig vattenkrafts betydelse för elsystemet i Sverige, tycker Christer Borg.

Älvräddarna har också reagerat starkt på Svensk Energi uttalande att hälften av den svenska vattenkraften hotas om svensk lagstiftning anpassas till EU:s vattendirektiv.

– Sverige har 2100 vattenkraftverk och de 250 största, som ligger i Ångermanälven, Umeälven och Luleälv, får man inte ens föreslå åtgärder som innebär betydande påverkan. De kraftverken står för 90 procent av Vattenkraftproduktionen. I dag producerar vi 66 terawattimmar. Med en omprövning av tillstånden skulle vi tappa max 1,5 terawatt, säger Borg.

Mer läsning

Annons