Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenverk och vattenledningar- viktiga för folkhälsan

Annons
Vattenverk och vattenledningar

- viktiga för folkhälsan

Det finns 80 mil kommunala vattenledningar i Sollefteå - och det skulle ta 300 år att byta ut dem.

Det pågår ständiga omläggningar av vattenledningarna, men det sker i den omfattning det finns pengar till investeringar.

- När vi får krav på att minska kostnaderna med flera miljoner kronor mitt under pågående verksamhetsår innebär det att vi inte kan genomföra de planerade åtgärderna för vatten- och avloppsnätet, säger avdelningschef Urban Henriksson.

Dåvarande tekniska kontoret fick ett sparkrav på sex miljoner kronor strax efter semestrarna, något som drabbade vatten- och avloppssatsningarna eftersom tre av miljonerna togs från produktionsavdelningen.

Just nu pågår ledningsomläggningar i Näsåker, där asbestledningar byts ut och dessutom satsar man i dagsläget på att minska järn- och manganförekomsterna i ledningarna.

Kommunen har dessutom ovanligt många vattenverk för en så liten befolkning. Totalt har kommunen 43 vattenverk. Det är tio fler än Örnsköldsviks kommun som har mer än dubbelt så stor befolkning.

Nya, tuffare lagar och regler ökar kraven på både vatten- och avloppshantering - samtidigt som den tilldelade budgeten blir allt mindre.

- Bara de senaste kraven när det gäller fluoridvärden i dricksvatten skulle innebära att vi måste bygga om nio mindre vattenverk, en investering på flera miljoner kronor per anläggning, säger Urban Henriksson, avdelningschef för VA-sidan.

För ett år sedan byggdes Granvågs vattenverk om för 1,2 miljoner kronor. Det är kommunens största vattenverk, som förser större delen av centrala Sollefteå med vatten.

Att det finns ett visst "spill" av vatten är något som alla vattenverksägare får leva med. I Sollefteå är genomsnittsförlusten 37 procent på befintligt vattenledningsnät.

- Vi har cirka 17 procent förluster på renproduktionen av vattnet i Sollefteå tätort men den största renvattenförlusten har vi inom junseleområdet med cirka 45 procent, säger Urban Henriksson.

Att spåra vattenläckor är svårt och tidsödande, men det finns olika system som kan användas - om man får pengar till det.

Ett speciellt läcksökningssystem är produktionsavdelningen intresseradav. Det består av flera sändare som monteras på ventiler och brandposter i ett område, en mottagare kopplas in i en bil, som kör genom området och tar på så sätt emot signaler. Sedan avslöjar signalfrekvensen omd et är en läcka eller ej. För att precisera var läckan uppstått används en korrelator. Utrustningen skulle kosta 550 000 kronor att köpa in.

- Men den kostnaden skulle snabbt tjänas in genom den årliga besparing som skulle bli följden av att hitta läckorna.

Kommunens vatten vatten har vid flera tillfällen "tävlat" om Sveriges bästa vatten. För några år sedan fick vattnet från Långsele vattenverk hedersomnämnande.

Vattenförsörjningen i Sollefteå kommun kommer i stora delar från rörbrunnar och bergborrade brunnar.

gaje blixt

Mer läsning

Annons