Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattennivån stiger i Ångermanälven

Annons
Vattennivån stiger

i Ångermanälven

Vårfloden har kommit igång på allvar. Enligt SMHI:s hydrologiska information finns det stora mängder snö inom Ångermanälvens källområden och grundvattennivån i Norrland har dessutom höjts kraftigt.

Sollefteå kommun har vänt sig till länsstyrelsen och bett försvarsdirektör Jan-Erik Eriksson att skyndsamt sammankalla representanter från regleringsföretagen, länsstyrelsen och kommunen för att diskutera hur vattenföringen kommer att bli den närmsta framtiden.

- Vi ser ingen fara än, men vi vill vara ute i god tid. I södra Lappland är är det just nu mer än en och en halv gånger den normala snömängden, säger Kurt Alm från kommunledningskontoret.

Peter Calla på vattenregleringsföretagen i Östersund bekräftar att vårfloden satt i gång.

- Det märks nedströms Vilhelmina, men det är normala nivåer och som det ser ut i dag tror vi inte att det ska vara någon risk för översvämningar, säger han.

De senaste åren har både Sollefteå och Kramfors kommuner haft stora problem med översvämningar med oregelbundna mellanrum. Det har då framförallt varit på höstarna.

På våren, när regleringsmagasinen är nästan tomma, kan man ta emot väldigt mycket vatten. Det är nu man fyller magasinen så att förråden är fulla när vintern kommer och elektriciteten ska produceras. Det innebär samtidigt att om det skulle komma en höstflod, på grund av mycket regn, så finns det betydligt mindre marginaler att påverka flödet eftersom magasinen nästan är fulla. Att redan nu sia om hur hösten blir är naturligtvis omöjligt och däri ligger också problemet. Samtidigt som det skulle vara bra att ha en marginal i magasinen inför hösten har vattenregleringsföretagen krav på sig från staten att säkerställa en nivå så att elförsörjningen kan garanteras.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons