Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt när Gålsjös "syriska" frukost öppnade

Hummus, halaweh och arabiska pickles. På Gålsjö bruk byts havregrynsgröten och ostmackorna ut till syriska frukostmotsvarigheter. På lördagen var det premiär för "Syrisk Frukost" på Gålsjös asylboende.

Annons

I ett av de små röda trähusen på Gålsjö bruk är det stressigt. I alla fall inne i köksdelen. Där steker Yossef Azuz "manakeesh zaatar", brödskivor med olja och arabisk kryddblandning. Rawa Al Salti lägger upp fatteh, hummus och arabiska pickles på små assietter. Hon häller upp svart te i teglas och skyndar ut till gästerna i rummet utanför för att servera. Det är lördag och på asylboendet på Gålsjö bjuds det på syrisk frukost. Flera besökare har kommit för att få testa nya frukostsmaker. Inga Bodin och Ingrid Viking har precis fått in sin beställning.

– Den här, fattah, är min favorit, säger Inga Bodin.

– Jag har inte hunnit smaka allt än. Efterrätten är kvar också, säger Ingrid Viking.

Ingrid Viking och Inga Bodin börjar lördagen på arabiska med syrisk frukost.

Det är några av de boende på Gålsjö som kommit på idén med den syriska frukosten. Till ett pris av 35 kronor får besökare testa olika frukosträtter som är typiskt syriska. Och pengarna går till asylboendets eget fotbollslag, Hero Gålsjö IF. Rawa Al Salti är en av initiativtagarna.

– Det här är traditionsenlig syrisk frukost. Youghurtbollarna har vi gjort helt själva. Det andra har vi köpt, men smakerna till det har vi tillsatt själva, säger hon.

Fool (bönsallad), hummus (kikärtsröra) och labaneh bollar av youghurt väntar på att bli serverade.

Rawa Al Salti serverar sött, starkt te till frukostbesökarna.

Rawa Al Salti och några av hennes vänner på asylboendet har hjälpts åt att handla, förbereda och laga rätterna som serveras. Och det går åt. Fler besökare trillar in och provar gärna den arabiska osten i spaghettiform, och den söta halawehn gjord på sesamolja, socker och pistach. Rawa Al Saltis egna favorit är fattah, en rätt gjord på sesampasta, kikärtor och bröd.

– Syrisk frukost är väldigt nyttig och bra för kroppen, säger hon.

Många händer i köket. Redoan Zaed hjälper till att servera frukosten.

Rawa Al Salti är glad över att det kommit så många besökare och ser fram emot att fortsätta servera den syriska frukosten kommande lördagar på Gålsjö bruk, dit alla är välkomna mellan 10 och 14.

Läs också: Planen oanvänd i 15 år - nu livas den upp av laget med asylsökande.

Läs också: Guide: Här hittar du ditt sommarcafé.

Mer läsning

Annons