Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer egentligen i Graningeskogarna?

/
  • I väntan på fienden. Plutonens uppgift är att fördröja eller förhindra deras framfart, vägen är minerad och en eldstöt ska sättas in.
  • En man med fejkade skottskador tas om hand i sjukvårdstältet.
  • Under helgen pågår en stor hemvärnsövning i Graninge utanför Sollefteå. Full aktivitet råder i skogarna, hela 200 soldater deltar i de fiktiva stridigheterna. Rickard Björk på bilden har varit med i hemvärnet i snart fyra år, och stortrivs.

Kriget har kommit till Graninge.

Nåja, i alla fall på låtsas. Just nu övar nämligen Ångermanlands hemvärnsbataljon för fullt – 200 soldater finns på plats i skogarna utanför Sollefteå under fyra dagar.

Annons

"Eld!", "Förflyttning!" "Reträtt!". Ropen ekar mellan granarna. Lösa skott avfyras, kamouflageklädda soldater springer fram och tillbaka i snön och pratar in i kommunikationsradior. Några kastar sig in i en parkerad bandvagn, andra slänger sig ner på marken.

– Det viktigaste är att hålla sig torr, varm och mätt. Och att ha rätt beredskap. Har man för hög beredskap i onödan är man utmattad när det väl gäller, säger bataljonchef Hans Pahlin.

Genom skogen, från Viksjöhållet, är fienden på väg. Hemvärnsbataljonens uppgift är att försöka stoppa alternativt fördröja deras framfart. Övningen inleddes i torsdags och pågår fram till söndag.

– Hemvärnet är den basplatta försvaret vilar på. Året runt, dygnet runt och i alla väder är våra förband gripbara, säger Jens Persson, major och utbildningsledare i Västernorrlandsgruppen.

Hur viktigt är hemvärnet i dag?

– Jätteviktigt. Vi är den stora massan och vi finns över hela landet, på några timmar kan vi vara redo med hundratals män. Dessutom är vi folkligt förankrade och har god lokalkännedom.

Övningen som nu pågår är en övning inför eventuell väpnad strid. Men hemvärnet har fler uppgifter än så. I fjol genomförde man drygt 70 insatser som gällde stöd till samhället i den norra regionen.

– Det kan vara till exempel eftersök eller stöd vid översvämningar och skogsbränder, säger Persson.

Med bandvagn tar vi oss genom skogen på fredagsförmiddagen. Vid några tält återfinns delar av bataljonens sjukvårdsgrupp. En person med fejkade skottskador är på väg in.

Lena Kronström gick med i hemvärnet för tre år sedan.

– Det är en fantastisk gemenskap och det känns som att man gör nytta. Vi har roligt, säger hon.

Om det här skulle vara på riktigt, skulle ni klara det då?

– Det är klart att det skulle funka.

Ställföreträdande bataljonchef Patrik Olsson är också nöjd med övningen. Till vardags är han vd för ett företag i Umeå.

– Det blir som ett andningshål i vardagen att vara här. Man ska inte tro att Sverige alltid kommer att lämnas ifred, varför ska vi alltid klara oss? Krisar det till sig behövs hemvärnet, säger han.

200 soldater från två kompanier deltar i övningen i Graninge. Medelåldern bland soldaterna ligger på 32 respektive 34 år.

Totalt består Ångermanlands hemvärnsbataljon av ungefär 600 soldater och fyra kompanier. I hela Sverige finns 21 500 hemvärnsoldater. De utgör huvuddelen av Försvarsmaktens nationella skyddsstyrkor sedan de tidigare territorialförsvarsförbanden lades ner under 1990-talet.

För att gå med i hemvärnet måste man ha genomfört en tre månader lång grundläggande militär utbildning, vara svensk medborgare och lämplig för uppgiften.

– Att rekrytera folk är en utmaning, även om intresset verkar öka, säger Hans Pahlin.

Han tror att en del kanske har en felaktig bild av vad hemvärnet är.

– Vi vill komma ifrån bilden av att hemvärnet består av tjocka gamla gubbar som ligger i buskar med älgstudsare. Vi är moderna, välutbildade, kompetenta och har modern utrustning.

– Hemvärnet i dag är en helt annan sak jämfört med vad det var för 15 år sedan, säger Jens Persson.

Om man som civil går med i hemvärnet skriver man ett avtal med ett visst antal kontrakterade dagar per år. Man får ekonomisk ersättning de dagarna. Man kan bryta kontraktet när man vill.

– Men om det blir skärpt beredskap, i händelse av en hotbild mot Sverige, kan man inte bara säga upp avtalet hur som helst. Då gäller andra regler, säger Jens Persson.

Av de soldater som ingår i hemvärnet är enbart 15 procent kvinnor. Det är en något högre siffra jämfört med hur det ser ut i Försvarsmakten i övrigt.

– Men det är ändå för lite. Vi vill verkligen locka fler kvinnor, det ger bra resultat när det är blandade grupper. Vi värdesätter de kvinnor som är med högt.

Mer läsning

Annons