Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning i regnbågens färger

/
  • Morgan Grafström föreläste för bland annat Eva Halling (FP) och Mikael Sjölund (S).

Programmet för dagen stavas HBTQ.
Ett 30-tal Sollefteåpolitiker har samlats för att lära sig mer om homo-, bi-, trans- och queerpersoner.
– Politiker är en viktig målgrupp, konstaterar Morgan Grafström från RFSL.

Annons

Trots det är de cirka 30 ledamöterna i Sollefteås barn- och skolnämnd respektive kultur-, utbildnings- och fritidsnämnd den första politikergrupp som han utbildar.

– Politiker är viktiga just för att det är de som kan skapa möjligheter och förändring. Målet är att samhället ska bli HBTQ-vänligt.

Den största stötestenen är normerna.

– Könsidentitet och könsuttryck är starka normer i samhället. Så självklara att man ofta inte reflekterar över dem eller ens är medveten om att de finns där, man bara reproducerar dem konstant, säger Morgan Grafström.

Men en öppen HBTQ-person – som avviker från den heterosexuella normen – får ständigt förklara sig, ständigt "komma ut", ständigt finna sig i att fokus per automatik hamnar på hans eller hennes sexualitet, om än underförstått.

– Om en kvinna berättar att hon plockat bär med sin man är det ingen som reagerar. Om jag berättar att jag gått på bio med min kille så handlar det alltid om sexualitet. Normen är den stora boven.

Målet med utbildningen är att synliggöra normerna och ökan förståelsen för vad de innebär för människor som avviker från dem.

– Följer man normen ser man sällan de problem den skapar, konstaterar Morgan Grafström.

Redan 2009 startade Sollefteå kommun ett stort mångfalds- och jämställdhetsarbete där politiker, chefer och anställda utbildades under 1,5 år. Idag har respektive nämnd, förvaltning och arbetsplats uppgift att kontinuerligt arbeta med frågorna.

– Vi har alla ett ansvar för att vara på vår vakt och ständigt jobba med mångfalds- och jämlikhetsfrågor, där är HBTQ-frågorna en stor och viktig del. Men det är inget som sker automatiskt utan vi måste hela tiden uppdatera våra kunskaper, säger Mikael Sjölund, ordförande i kultur, utbildning och fritidsnämnden.

Mer läsning

Annons