Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Utan kirurger inget akutsjukhus"

/
  • Colon- och bröstcancer är två av de vanligaste cancerformerna i Sverige.
  • Bo-Göran Widman.

Beslutet att lägga ned colon- och bröstcancerkirurgin i Sollefteå innebär dödsstöten för akutsjukhuset.

Det anser läkare och fackförening, som nu riktar skarp kritik mot ett beslut som upplevs som okunnigt och förödande.

Annons

Varningssignalerna kom tidigt. Tidningen Ångermanland har tagit del av dokument som visar att ansvariga läkare redan innan beslutet fattades förkastade en flytt av cancerkirurgin till länssjukhuset i Sundsvall.

"Helt förkastligt enligt min bedömning. Kommer inom snar framtid medföra att samtliga länsdelssjukhus upphör fungera som akutsjukhus" skriver en läkare i Örnsköldsvik.

På Sollefteå har kampen delvis ägt rum i det tysta. Men Bo-Göran Widman, ordförande för Ångermanlands läkarförening, tar bladet från munnen. Även han anser att beslutet är ett direkt hot mot akutsjukhuset.

– ST- och AT-läkare kommer inte att vilja komma till Sollefteå. De är grunden när det gäller utbildning och att få läkare hit. Risken nu är att de fyra som finns kommer att flytta, säger han.

Beslutet om en flytt av cancerkirurgin fattades innan man utrett konsekvenserna.

Kraftinsamling för Sollefteå sjukhus

– Politikerna hade ej tillräckligt med kunskap för att inse vad en sådan flytt skulle innebära och fattade beslut därefter, säger Bo-Göran Widman

I ett nyligen skickat brev till hälso- och sjukvårdsdirektör Margareta Rödén skräder verksamhetschef Per Carlehed inte orden.

"Jag som närmast ansvarig chef för den kirurgiska vården i Sollefteå har inte blivit tillfrågad angående konsekvenserna... Att det får tillgå så här är högst anmärkningsvärt."

Konsekvensanalysen tycker han mer liknar ett försök att försvara nivåstruktureringsplanen. Han skriver att en kirurg redan tackat nej på grund av att coloncancerkirurgin ska försvinna.

Operationssatsning avbryts i Sollefteå

"Den allvarligaste konsekvensen är att det kommer att bli ytterligt svårt att få behålla kirurger och blivande sådana och ännu svårare att rekrytera dylika. Utan kirurger är inte längre Sollefteå sjukhus ett akutsjukhus. Utan akutsjukhus, så kommer vi inte heller att kunna behålla den utomordentligt fina ortopediska verksamheten, som det tagit många år att bygga upp. Unga ortopeder har ytterst begränsat intresse av att enbart hålla på med planerade operationer."

Målet är tre fullvärdiga akutsjukhus

På sjukhuset är oron utbredd. Och försiktigheten; att våga vara obekväm är ingen självklarhet. En utbredd uppfattning är dock att det inte finns något sjukhus i Sverige som blivit av med coloncancer och kunnat fortleva – inte med de avstånd som gäller i Norrland.

Mer läsning

Annons