Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-resa inspirerar samarbetsmodell för arbetslösa

Annons
USA-resa inspirerar samarbetsmodell för arbetslösa

När arbetsmarknadsprojektet SOLSAM vidareutvecklas sneglar man delvis på USA. Den nyligen genomförda utbildningsresan till Sollefteås systerstad Madison gav mersmak.

- De är inne på samma linje och har i vissa fall kommit längre än vi, berättar Tomas Tejle som var med på resan.

Projekt SOLSAM på Sollefteå Aktivitetscenter skall ge arbetslösa nya och enklare vägar in i arbetslivet. Samtidigt som man söker jobb skall kunna få hjälp med andra frågor - frågor som ofta hänger samman med arbetslöshet.

Genom att skapa ett nätverk mellan arbetsförmedling, försäkringskassa och socialförvaltning vill man på ett enkelt sätt göra alla dessa instanser lättillgängliga för den arbetssökande.

Under en veckas tid har en delegation besökt Madison och Jackson, Mississippi, för att på plats lära sig mer om hur man ser på arbetslöshet i USA, vilka arbetsmarknadspolitiska åtgärder som vidtas och det förändringsarbete som pågår. Tretton personer var med på resan - politiska representanter samt personal från arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialförvaltningen samt kommunen.

De besökte bland annat en privat arbetsförmedling samt en statlig sådan. Svenskamerikanen Christina Robinowitz föreläste om kultur och tradition som hinder och/eller fruktbar skillnad mellan nationer samt det amerikanska försäkringssystemet.

Likheterna är många:

- Man känner igen problematiken men det är ett delvis annat tankesätt, det var mycket spännande, säger Tomas Tejle (v).

- Framför allt var det intressant att upptäcka att de faktiskt är inne på samma spår som vi - man talar bland annat om "one door in", alltså att man som arbetssökande inte skall behöva springa runt på en massa olika ställen för att få information och fylla i blanketter.

Detta är just grundtanken med projekt SOLSAM - att på en plats kunna erbjuda möjlighet att kommunicera med olika myndigheter och instanser.

- Oavsett om man har frågor om arbetslöshetsersättning, vill göra en skadeanmälan, vill söka jobb eller behöver någon att rådgöra med i största allmänhet skall man kunna hitta svar på ett och samma ställe, säger Tomas Tejle.

- I mångt och mycket visade det sig att man tänker i samma banor i USA. Inom vissa områden har de kommit längre än vi, i andra fall har de inte alls hunnit så långt. Men det var både lärorikt och intressant och vi har mycket att lära av varandra.

Inom kort kommer man att färdigställa en rapport från resan där man mer i detalj redovisar vad som hänt och vilka intryck, uppslag och idéer man kan få nytta av här hemma.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons