Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkult startar trygghetsjour: "Alla ska känna sig trygga"

En kvinna blev under fredagskvällen sexuellt ofredad av en man på festivalen Urkult. Nu jobbar arrangörerna för att öka tryggheten på festivalen.

Annons

Narkotikabrott och sexuellt ofredande har anmälts under festivalen Urkult i Näsåker som vanligtvis brukar vara en lugn festival. Efter alla sexuella ofredanden som uppmärksammats i media testar festivalens arrangörer en trygghetsjour som är tillgänglig dygnet runt.

– Det finns ett telefonnummer som man kan ringa och få prata med erfarna personer som lyssnar och ger stöd. Vi kan inte göra polisens jobb, utan det är mer ett sätt för människor att kunna vända sig till någon och prata, säger Erika Olofsson, pressansvarig Urkult.

Läs också: Flera misstänkta för narkotikabrott på Urkult

För att öka säkerheten på festivalen samarbetar Urkults säkerhetspersonal och polisen med varandra. Det finns också runt 600 volontärer på plats.

– Vi har ett nära samarbete med polisen och volontärerna kommer hålla ögonen öppna och vara extra uppmärksamma om de ser något konstigt, säger Erika Olofsson.

Under fredagskvällen blev en kvinna sexuellt ofredad vid en spelning på festivalen. Gärningsmannen är identifierad av polisen.

– Vi vill att folk ska våga anmäla om något händer. Sexuella ofredanden har synts mycket i media på sistone, men det är inget nytt problem. Alla människor ska kunna känna sig trygga, det här är inte okej, säger hon.

Privat

Läs också: Storslagen invigning med eld, sång, musik, dans och politik: "Det är dags för vårt folk att börja leva"

Läs också: Bildextra: Folkfestens sista timmar – se bilderna från Urkult

Läs också: Urkult satsar på schysst handel: "Vi sluter cirkeln"

Mer läsning

Annons