Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgång hos flera restauranger i Ångermanland: "Somrarna är alltid fantastiska"

Restaurangerna i Sollefteå och Örnsköldsvik ökar sin försäljning, men inte i samma takt som rikssnittet. För Kramfors går det däremot sämre, försäljningen har gått ner under 2015.

Annons

Läs också: Ny restaurang öppnar i Sollefteå.

Enligt statistik från SCB har restaurangernas försäljning runt om i Sverige ökat sedan förra året.

SCB:s senaste statistik över restaurangernas försäljning i Sverige visar en uppgång på 7,5 procent under maj i år jämfört med samma månad förra året. I Sollefteå kommun ökade restaurangernas omsättning med 4,6 procent under 2015. I Örnsköldsvik var ökningen marginella 0,5 procent. I Kramfors kommun däremot, gick det sämre för restaurangerna under förra året. Där gick omsättningen ner med 2,6 procent.

På Grill House i Sollefteå går försäljningen bra, både jämfört med förra året och jämfört med tidigare månader. Enligt Fener Murad har restaurangens försäljning ökat med 35-40 procent sedan mars och april. Och både maj och juni har varit bra månader.

– För oss går det bra. Vi är på rätt väg, säger han.

För restaurang Lime i Sollefteå har man också märkt en liten uppgång i försäljningen jämfört med förra året.

– Vi har gått upp lite varje år, men det är ganska marginellt, säger Michel Orto, restaurangägare.

Både Fener Murad och Michel Orto hoppas på sommaren.

– Somrarna är alltid fantastiska. Förra sommaren var jättebra för oss, men jag tror att den här kommer gå bättre. Det känns så, säger han.

– Jag hoppas på en väldigt mycket bättre sommar än förra året, den var katastrof. Det blir spännande att se, men det verkar bra hittills, säger Michel Orto.

Danno Sternad som äger och driver restaurang Mamma Mia i Örnsköldsvik upplever en positiv attitydförändring sedan i fjol och har fullt så gott som dagligen.

– Folk går ut mer än förut, vi har nästan fler gäster än vi kan ta emot. Jag märker redan nu att sommaren har börjat bra och jag tror att det komma rulla på, säger Danno Sternad.

På Varvsberget i Örnsköldsvik har de också märkt av en uppgång sedan förra året.

– Vi har ökat från förra sommaren, men det är svårt säga vad det beror på. Allt är beorende av det som händer och då var det riktigt dåligt väder. Då hittar folk på annat än att bada, säger Annelie Nordström.

På restaurang Träffen i Kramfors går det däremot sämre. Enligt Vesna Petirep, restaurangägare, har försäljningen gått neråt de två senaste åren.

– Ända sedan två år tillbaka har det varit stendött under hösten och vintern. Det var mer ruljans förut, säger hon.

Hon tror att nedgången beror mycket på att Limstagatan hålls stängd och att färre människor därför rör sig inne i stadskärnan. Vesna Petirep är osäker på hur restaurangens framtid kommer bli.

– Jag har börjat fundera på att redan till hösten trappa ner öppettiderna, säger hon.

■ ■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons