Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppfödning av hjort drar igång i Resele

/

Plötsligt knakar det till i snåren. På fyra smäckra ben kliver en kronhjort fram, en välvuxen hind med samma färg som de guldbruna grästuvorna som sticker upp genom snön.
När Sara-Britta Edlund startar uppfödning i Resele står det hjortkött på menyn.

Annons

Att leta efter en flock hjortar i en 33 hektar stor hage känns lite som att leta en nål i en höstack. Niplandskapet de får ströva i är dramatiskt; djupa dalar och hisnande höjder om vartannat, öppna betesmarker blandat med skogsområden där det är lätt för skygga djur att gömma sig för nyfikna människor.

Klövspår i alla storlekar är det gott om. Men det är inte förrän vi närmar oss hägnets södra sida som Sara-Britta Edlund stannar upp och pekar mot några tallar.

Avslöjade av sina stora öron som uppmärksamt pejlar in besöket ligger några djur och vilar i det frostnupna gräset mellan träden.

– I morse kunde jag inte hitta dem. Det vart lite nervöst innan jag upptäckte var de höll till, berättar Sara-Britta Edlund.

Efter många år som bildjournalist i Stockholm ville Sara-Britta Edlund göra något annat. Intresset för djur och natur hade hon med sig sedan uppväxten i Resele – hon har jagat sedan sex års ålder – och när rätt fastighet blev till salu slog hon till.

– Den låg granne med mina föräldrars fastighet; tillsammans fick vi 47 hektar mark. Det behövs om man ska kunna göra en större satsning på hjortuppfödning, konstaterar hon.

Sara-Britta Edlund har köpt 122 kronhjortar – 70 hindar och 52 kalvar – från en uppfödare i Kristinehamn. Nu acklimatiserar de sig som bäst i sin nya miljö bland niporna i Resele. Så småningom ska det erbjudas både köttlådor och jaktmöjligheter för den intresserade.

– Det blir jakt i hägnet, man smyger på djuren. Det är ju vilda djur; ett välriktat skott är den mest humana formen av avlivning.

Det senaste året har varit hektiskt. Högvis med ansökningar skulle göras och tre kilometer viltstängsel sättas upp. Med extra eltrådar mot rovdjur.

– Vi har ju både björn och lo i trakten. Man vill ju gärna ha djuren i fred, säger Sara-Britta.

Mer läsning

Annons