Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar lockas att pröva tävlingsbridge

Annons
Ungdomar lockas att pröva tävlingsbridge

Trots att kortspel är populärt hos unga är det få som väljer att lära sig att spela bridge. Snittåldern bland medlemmarna i Sveriges Bridgeförbund är drygt 58 år, något som man nu tar till nya grepp för att ändra på.

Under två dagar har rikskonsulent Ralf Byström varit på Gudlav Bilderskolan för att introducera tävlingsbridge som individuellt val på schemat. Under torsdagen var det ett trettiotal elever som provade kortspelet och minst lika många som tittade på.

Vad är då bridge?

- Bridge är ett kortspel för fyra spelare som möts i två lag, nord/syd och öst/väst. Bridge är som en utveckling av whist, berättar Ralf Byström från Sveriges Bridgeförbund.

Det finns flera olika varianter av bridge, och man kan också välja att spela sällskapsbridge eller tävlingsbridge.

Kortspelet är sammanlänkat med diverse regler och etiskt uppträdande.

- Vi har också tagit fram betygskriterier för tävlingsbridge som individuellt val, säger Ralf Byström. Han hoppas på intresse från eleverna på skolan, men konstaterar samtidigt:

- Men det är tuff konkurrens. Andra val som eleverna kan göra är bland annat körkortsteori och idrott.

I såväl Sverige som i andra länder är bridge ett kortspel som förknippas med äldre utövare och medelåldern hos de 18 000 medlemmarna i förbundet ligger strax under 60 år.

- Bridge kräver en hel del. Det är också ett sätt att hålla sig klar i knoppen när man kommit upp en bit i åldern, säger Ralf Byström.

Nästa år kommer kanske förutsättningarna för utövandet att förändras radikalt då tävlingsbridge är en av uppvisningsgrenarna i vinter-OS i Salt Lake City, USA.

- Det är två saker som jag ser som personligt viktiga med introduceringen här. Det är dels att föryngra tävlingsbridgen och dels för att få de ungdomar som redan är intresserade av kortspel att ingå i föreningslivet. Bridge spelar man inte för pengar utan för att det är socialt, slår Ralf Byström fast.

Om eleverna på Gudlav Bilderskolan väljer att ha tävlingsbridge på schemat återstår dock att se när valen skall göras inför nästa termin.

jane romgard isaksson

Introducerar tävlingsbridge.

Rikskonsulent Ralf Byström från Sveriges bridgeförbund var på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå under två dagar för att locka ungdomar att sätta tävlingsbridge på schemat.

Foto: stefan sundkvist

Mer läsning

Annons