Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyskar lyriska över handikappturismen

/
  • Siegurd Seifert, tysk journalist med handikappfrågor som specialitet.

"Ett idealiskt område för turister. Det är ett landskap som man inte får ur huvudet när man sett det". Så skriver tyska tidningen BBZ, Berliner Behindertenzeitung, i sitt senaste nummer om Sollefteå som mål för handikappade turister.

Annons

I september var journalisten Siegurd Seifert på besök i Sollefteå. Han är ett känt namn hemma i Tyskland och har blivit något av en specialist på handikappfrågor. Han har nu besökt Sollefteå flera gånger för att sätta sig in i satsningen på handikappturism. Han tycker själv att det är en genial idé och i BBZ, en tidning som skriver om handikappfrågor, har han ett helsidesreportage om projektet.

I reportaget noterar Seifert att sedan sitt första besök har hotell Hallstaberget blivit klart.

– Ett femstjärnigt hotell med en makalös utsikt, tycker Seifert.

Sollefteå kommun driver projektet tillsamman med Michael Hart, tysk designprofessor som numera är bosatt i Runeåberg utanför Sollefteå. Han har räknat ut att om man bara kan nå en procent av den tänkta målgruppen, alltså funktionshindrade, i Mellaneuropa så skulle det innebära 40 miljoner kronor till kommunen.

Enligt Siegurd Seifert ligger Sollefteå kommun långt framme. Det har hänt en hel del. Men det finns fortfarande mycket att göra. Bland annat måste det bli enklare att resa till Sollefteå från till exempel Berlin.

– Men redan nu är området värt ett besök, skriver han i reportaget.

Seifert har mest tittat på Sollefteå med omgivningar. Men han har även tagit sig ut till Höga Kusten och slagits av hur många ställen som en rullstolsburen besökare komma fram till.

Mer läsning

Annons