Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt om vidareutbildning av lärare ger kostnadssänkning

Annons
Tveksamt om vidareutbildning av lärare ger kostnadssänkningSollefteå kommun har fått 14 miljoner kronor av staten för att ändra på strukturerna så att kostnaderna minskar.

Det kan bli 42 miljoner kronor till från staten om kommunen får en budget i balans - och dessutom minskar sin bruttokostnader med 69 miljoner kronor.

Samtidigt har kommunen fått ett omställningsbidrag för kostnader i samband med garnisonsnedläggningen.

Hur de båda bidragen har använts har inte varit helt glasklart för kommunstyrelsen.

När barn-, kultur- och utbildningsnämnden ansökte om omstruktureringsbidrag för att utbilda 1-7 lärare till 4-9 lärare i två etapper fick kommunsekreteraren i uppgift att ta reda på hur mycket av de 14 miljoner kronorna som använts och till vad.

Den uppgiften fanns inte när ledningsutskottet skulle behandla ärendet första gången.

- Det som hittills har använts för omstrukturering är ombyggnad och flyttning av demensboendet Aspen och ombyggnad av Solgården till gruppboenden, alltså ombyggnad av hus så att de anpassas till verksamheten, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (s).

Totalt har 5,7 miljoner kronor av omstruktureringspengarna fördelats.

När bku-nämnden ville ha 2,8 miljoner kronor för att vidareutbilda lärare i naturorienterade ämnen, matematik, specialpedagogik eller språk för att kunna tjänstgöra i höge årskurser föreslår kommunstyrelsen att man bara får hälften av beloppet.

- Det är tveksamt om den här utbildningen innebär att kostnaderna minskar i framtiden och därför har vi sagt ja till det första året. För det andra året tycker vi att nämnden skall arbeta in kostnaderna i ramen, säger Elisabet Lassen.

Kommunstyrelsen har också givit kommunledningskontoret i uppdrag att se vilka kostnader som har minskat och sätta in det i ett helhetsperspektiv.

Elisabet Lassen är optimistisk inför bokslutet och ett bokslut i balans.

- Siffrorna i dag visar på ett minus på 2,5 miljoner kronor, men både vård- och omsorgsnämnden och bku-nämnden har vänt den nedåtgående trenden och det är roligt. Samtidigt ökar skatteintäkterna och det gör att vi kommer att ha en stark budget nästa år, starkare än på många år. Det är roligt.

gaje blixt

Mer läsning

Annons