Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två valkretsar blir en

Annons
Två valkretsar blir en

- även färre ledamöter i fullmäktige diskuteras

En valkrets, men ingen förändring av antalet valdistrikt. Även antalet ledamöter kan förändras vid nästa mandatperiod i Sollefteå kommunfullmäktige.

Det beslutade fullmäktige i måndags.

Förslaget om förändringar i samband med nästa års val aktualiserades i samband med information från valnämnden och sedan har ärendet snabbehandlats av alla partier i fullmäktige.

Förslaget att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige från 51 till 45 skall utredas vidare. Ett förslag om att icke tjänstgörande ersättare skall få yttranderätt skall också utredas vidare. Beslut om antal ledamöter och ersättares yttranderätt skall beslutas av fullmäktige senast i februari för att beslutet skall hinna registreras och godkännas av länsstyrelsen inför valet 2002.

Den nya organisationen innebär att det bara blir en valsedel för varje parti - inte två som det varit hittills. Vid förra valet hade de olika partierna i kommunen en valsedel för västra delarna och en för övriga. Nu kommer alla nominerade kandidater att finnas på en och samma valsedel.

Antalet ledamöter i kommunfullmäktige var 61 när storkommunen Sollefteå bildades. I dag är antalet 51 och förslaget är att det skall bli 45 ledamöter. Enligt kommunallagen får en kommun som har fler än 12 000 och färre än 24 000 röstberättigade ha minst 41 ledamöter i fullmäktige.

gaje blixt

Mer läsning

Annons