Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vägreparation i Para försenas

/

Hjullastare, grävmaskiner och lastbilar går i skytteltrafik till det stora vägraset i Para utanför Sollefteå.

– Men vi hinner inte bli klara till helgen, säger Michael Selander på Trafikverket.

Annons

För en vecka sedan spolades väg 335 i Para bort efter det omfattande regnovädret. Arbetet med att återställa vägen inleddes så snart vattnet sjunkit undan och skadorna var möjliga att överblicka. Preliminärt räknade man med att åtminstone en fil skulle kunna öppnas i morgon, fredag.

Läs mer: Sångavägen blir stängd flera dagar

Men så blir det inte.

– Problemet är att den gamla trumman säckade ihop och följde med i raset. Den måste bytas ut, och det blir mycket mer massor som måste flyttas. Nu hoppas vi att ett körfält ska kunna öppnas framåt tisdag-onsdag, säger Michael Selander.

Omledningen av trafik över Prästmon respektive Backsjön-Björksjön innebär förlängda resvägar och ökade kostnader inte bara för privatbilister. Väg 335 är en viktig led för yrkestrafiken.

– Vi påverkas förstås till viss del av den här avstängningen, säger André Själander på Själanders åkeri i Näsåker.

– Framför allt blir det ökade kostnader med längre resvägar. Förseningar försöker vi undvika genom att planera in längre restider. Men jag har full förståelse för att den här reparationen tar tid.

Läs mer: Missade målet med 500 meter

Att bygga en provisorisk överfart i området anser Trafikverket inte vara rimligt.

– Marken har så dålig bärighet att det skulle ta nästan lika lång tid som att laga raset. De har inte varit ett alternativ.

Vägtrummans skick innan raset är oklart. Trafikverket har inte genomfört några regelmässiga inspektioner.

– Framöver försöker vi lägga in inspektioner med fyra års intervall. Men trumman var i alla händelser för liten för att klara ett så enormt vattentryck, säger Michael Selinder.

Mer läsning

Annons