Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Gianluca strider för vargen

/
  • Gianluca lever för naturen.

Han har sovit i tält i 25 minusgrader, åkt skidor hundratals mil och stundtals levt enbart på det naturen har att erbjuda.

I två månader har Gianluca Gaudenzi, 50 år, uppehållit sig i skogarna kring Junsele, med syfte att försöka förhindra skyddsjakt och flytt av vargtiken.

Annons

Tidigt på fredagsmorgonen står Gianluca Gaudenzi i vårsolen vid kanten av riksväg 90 mot Åsele och sprayar ett budskap med röd karamellfärg i snön. "Dödsringen" har han skrivit, och alldeles intill har han målat en pil som pekar in i skogen. Skidorna, stavarna och hans lilla ryggsäck ligger slängda i snön.

– Här inne har myndigheterna vid flera tillfällen bildat en ring kring vargtiken för att hålla koll på henne. Det är det jag kallar för dödsringen.

Att Gianluca hamnade i Junsele var mest en slump, han fick höra talas om vargen och bestämde sig för att åka dit. Någon egentlig fast punkt i tillvaron har han inte.

På torsdagen fångades vargen in söder om Åsele för att flyttas. Senare transporterades hon till utsläppsplatsen; ett stort skogsområde i Stockholms län som ska vara lämpligt för varg.


Enligt Naturvårdsverket var tiken pigg när hon gav sig iväg och i god kondition. Hon har försetts med ett GPS-halsband som ramlar av automatiskt efter en månad. Detta för att förhindra eksem.

Gianluca hade hoppats att de ansvariga för transporten skulle åka förbi honom och se hans budskap i snön, men troligtvis var han för sent ute.

– Alla är förlorare i det här, och jag har helt tappat förtroendet för svenska myndigheter. Jag tycker att de borde kallas för "Naturvåldsverket".

Driven av sitt enorma engagemang för miljön och det vilda djurlivet har Gianluca sedan i januari protesterat och försökt sabotera myndigheternas försök att spåra vargtiken. Han har vid flera tillfällen dolt tikens spår och målat budskap i snön.

Han anser att Naturvårdsverket och länsstyrelsen har ägnat sig åt djurplågeri och vad han själv kallar för "naturkriminalitet". Men han tycker inte att någon lyssnat på honom. Under sin tid i Junsele har han bott i tält, i en spartansk fiskestuga och i kojor.

Emellanåt har han också bott hos en person i byn. En del mat har han fått, men mycket har han också själv hittat i naturen.

– Jag är helt ensam om att göra det här. Jag vet att det finns många vargkramare som jag, men de tar sig inte ut och är på plats.

Gianluca anser att vargen har utsatts för ett enormt lidande. Och en flytt av henne ser han inte som så mycket bättre än en avlivning.

– Inga vilda djur mår bra av att fångas in och sövas. Vi har inte rätt att göra så här.

Gianluca säger också att han inte har någon förståelse för samernas resonemang. Att vargen ställt till problem för rennäringen tycker han inte är skäl nog att flytta eller avliva henne.

– Vargen var ju här långt före samerna. På sitt sätt har samerna ockuperat naturen de också, vi äger inte naturen.

Innan Gianluca kom till Junsele efter jul var han ute på en fyra månaders cykeltur för att uppmärksamma skyddsjakten på varg. Han hoppades att hans tur på 400 mil från Jämtland till den rysk-finska gränsen och tillbaka till Stockholm skulle väcka en debatt som i sin tur ledde till att jakten avskaffades.

Gianluca är född i Italien men uppvuxen i Frankrike. För åtta år sedan kom han till Sverige.

– Jag blir nog kvar i trakten ett tag. Jag har funderat på att börja engagera mig för björnstammen. Men jag har också planer på att cykla till Rwanda för att kämpa för bergsgorillorna.

Mer läsning

Annons