Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister hyllar handikapp-satsningen i Sollefteå

/
  • Siegurd Seifert och Michael Hart tror på Sollefteås potential för tillgänglighetsturism.

Sollefteå kommun vill satsa på handikappturism. Turism inriktad mot personer med funktionsnedsättningar.
– En genial idé, tycker Siegurd Seifert, tysk journalist som specialiserat sig på handikappfrågor.

Annons

Hemma i Tyskland är Seifert ett känt namn, han är en auktoritet inom området. När Seifert träffade Michael Hart, tysk designprofessor bosatt i Runeåberg utanför Sollefteå och inblandad i projektet, väcktes den journalistiska instinkten och han vill veta mer.

Hittills har det resulterat i fem tidningsartiklar i en av Berlins största tidningar och 6 timmars radioinslag. Och det kommer mera.

– Jag är journalist, ingen PR-man för Sollefteå. Men det här är väldigt intressant, säger han.

Siegurd var på besök i Sollefteå för ett år sedan. Nu är han tillbaka för att se vad som hänt.

– Jag tycker att det ser bra ut. Nu har politikerna gjort sitt. Nu är det upp till turistentreprenörerna att engagera sig, säger han.

Sollefteå kommun har skrivit under den så kallade Barcelonaförklaringen och mottog så sent som i förra månaden "The flag of towns and cities", ett kvalitetsmärke som ges till städer som arbetar för att öka tillgängligheten för alla. Kommunfullmäktige har också fattat det politiska beslutet att jobba vidare.

Därmed är den politiska grunden lagd och nu måste projektet fyllas med konkret innehåll.

– De turistentreprenörer som finns måste börja erbjuda funktionshindrade aktiviteter och de aktiviteterna måste synas så att turisterna vet att de finns, säger Seifert.

Projektet inriktar sig i första hand till aktiva funktionsnedsatta och han slår själv gärna ett slag för skogen. Bara att kunna ta sig ut och plocka svamp kan vara stort. Skoteråkning vintertid och fyrhjuling sommartid skulle också var bra.

Intresset för Sverige överlag är stort i Tyskland och norra Sverige bjuder på lite mer mystik. Södra Sverige påminner för mycket om Danmark eller Holland. I Norrland finns de stora skogarna som är så exotiska för tyskarna.

– Ni tänker inte på skogen. Men i Berlin finns det ingen, så för oss är det stort.

Siegurd Seifert och Michal Hart ser stor potential i tillgänglighetsturism.

– Om vi bara kan nå en procent av målgruppen från Mellaneuropa så skulle det innebära 40 miljoner kronor till Sollefteå kommun. Och då har vi räknat lågt, säger Hart.

Tillgänglighetsturism handlar inte om att uppfylla krav för att tillmötesgå de funktionshindrade. Enligt både Seifert och Hart finns det helt enkelt stora pengar att tjäna.

– Det börjar allt fler inse. Men Sollefteå har en mycket bra vision. Nu gäller det att göra verklighet av den, säger Seifert.

– Att satsa på tillgänglighet är dessutom bra för den totala turismen, poängterar Michael Hart.

Men det finns en hel del som måste göras. Fler aktiviteter, bättre paketerade, för såväl vinter som sommar behövs. Dessutom måste det bli enklare att ta sig till Sollefteå. Att beställa en resa från Berlin till Sollefteå är inte helt enkelt. Det blir en del byten och är man då funktionsnedsatt så blir det naturligtvis krångligare.

– Varför inte till exempel chartra en buss från Arlanda direkt till Sollefteå, föreslår Siegurd Seifert.

Nästa stora steg i projektet är att katalogisera det utbud som finns, utveckla utbudet och betygsätta aktiviteterna och sedan marknadsföra det. Parallellt pågår också en del testresor som Deutsche Bahn och en resebyrå initierat.

Mer läsning

Annons