Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp! Barnen älskar nya allaktivitetsparken i Sollefteå

Lekskepp, gungor, studsmattor och balanskuddar. Igår invigdes den nya lekparken vid stadsparken i Sollefteå. Barn från Lillängets förskola trotsade regnet och var först ut att testa de spännande redskapen.

Annons

Tio i tio på måndagsmorgonen var Lillängets förskolebarn redan på plats. Iklädda regnkläder från topp till tå och ivrigt väntandes på att få prova klätterbåten och studsmattorna. Klockan tio var det äntligen dags. Elisabet Lassen, kommunalråd (S), klippte det blågula bandet och en uppspelt barnskara kunde springa bort till den nyinvigda lekplatsen.

Invigningen är avklarad och Lillängets förskolebarn får äntligen testa den nya allaktivitetsparken.

Den nya allaktivitetparken ligger centralt, i anslutning till stadsparken och bakom kommunhuset. Den lekplats som låg där tidigare var en av Sollefteås största, men den var gammal och sliten och behövde rustas upp, menar Mikael Aronsson, parkmästare i Sollefteå kommun. Efterfrågan på en ny lekplats har därför varit stor, framförallt bland föräldrar. Och gensvaret verkar bli bra.

– Den verkar tas emot positivt. Barnen verkar gilla det, säger Mikael Aronsson.

Julia, 4 år tycker bäst om klätterbåten och att hoppa studsmatta.

Bygget av allaktivitetsparken är en del i det större centrumförnyelseprogram som kommunen beslutat om tidigare. Förra året byggde man bland annat ett torg i Ramsele och en park i Junsele. I maj var det Sollefteås tur och syftet med den nya allaktivitetsparken har varit att göra stadskärnan mer attraktiv, för både barn och vuxna. Och med fler besökare i centrum hoppas man att stadens handel i sin tur kan gynnas.

Jolina, 5 år och Rona, 6 år har testat och godkänt klätterbåten.

Förutom upprustningen av själva redskapen är den nya lekparken dessutom tillgänglighetsanpassad. Det finns en rullstolskarusell och istället för sand har man lagt gummiasfalt som underlag på hela området. Det kostar mer men gör det betydligt lättare att ta sig fram.

– Det går bättre att köra på med rullstol, säger Mikael Aronsson.

Enligt Elisabet Lassen är lekparken den första och enda i Sollefteå som är tillgänglighetsanpassad i så stor grad.

Elisabet Lassen menar att det är viktigt att hålla efter lekplatserna i kommunen. Och den förra lekparken på området var inte ensam om behovet av att rustas upp.

– Många lekplatser har levt lite för länge i Sollefteå. Det är viktigt att redskapen är säkra. Den här är modern nu. Vi får se vad som händer med de andra lekplatserna i Sollefteå, säger hon.

Läs också: Kommunen bygger allaktivitetspark.

Mer läsning

Annons