Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft läge för Coop i Långsele

/

Coop i Långsele ska se över organisationen. Ett alternativ är att butiken ska ingå i Coop Nord i framtiden.
– Vi kan inte fortsätta så här. Vi måste öka vår lönsamhet, säger Carl-Erik Mähler, styrelseledamot i föreningen.

Annons

Coop i Långsele drivs av en egen konsumentförening, till skillnad från många andra butiker i regionen som ingår i den större konsumentföreningen Coop Nord.

De senaste åren har det varit tufft ekonomiskt i Långsele. Tre personer har redan sagts upp, tillsammans utgör de tre tjänsterna ungefär två heltider. Elva anställda har blivit åtta.

Nu har man beslutat att se över organisationen ytterligare, men mycket är oklart.

– Jag vill verkligen betona att ingenting är bestämt ännu, men ett alternativ skulle kunna vara att ingå i den större konsumentföreningen Coop Nord i framtiden, säger Carl-Erik Mähler.

– Eftersom de finns i Norrland ligger det kanske närmst till hands.

Att det skulle bli tal om fler uppsägningar framöver är inte uteslutet.

– Om man förändrar organisationen är man i och för sig skyldig att ta med sig personalen. Men det kan bli nödvändigt med ett varsel om förändring.

De senaste 5 åren har Coop i Långsele tappat mellan tre och fyra miljoner kronor i omsättning. Trots detta har de alltså inte, förrän nu, funderat över att ingå i en större konsumentförening.

– Vi känner av konkurrensen, inte minst med nya Ica Kvantum. Men vi har också en konkurrent tvärs över gatan. Men bara det att vi kan ha två butiker på en så här liten ort visar ju ändå vilka köptrogna kunder vi har.

Finns det en risk att butiken läggs ner?

– Det vet jag inte. Vi måste fundera nu och göra en ordentlig omvärldsanalys. Sen får vi ta det därifrån. Men det är tufft, med minskade intäkter och återbäring som kostar.

Mer läsning

Annons