Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff ekonomi för Sollefteå kommun

Det blir ett tufft ekonomisk år för Sollefteå kommun. Den senaste prognosen pekar på ett överskott med 6 miljoner kronor. Det är bara hälften av de drygt 12 miljoner kronor i överskott man budgeterat med.

Annons

På kommunstyrelsen sammanträde på tisdagen tittade man på delårsbokslutet för årets första åtta månader. Det går knackigt och att det skulle vända under årets fyra sista månader är inte möjligt.

Flera nämnder, framförallt barn- och skolnämnden och individ- och omsorgsnämnden räknar med stora underskott i år. Samtidigt har intäkterna hittills i år från Sollefteåforsen, det kraftverk som kommunen äger tillsammans med Eon, visat sig var flera miljoner kronor mindre än vad man räknat med.

Orsaken till detta är den väldigt torra sommaren. Det har helt enkelt inte funnits tillräckligt med vatten för att köra vattenkraftverket för fullt. Dessutom har elpriset legat lågt.

Andra orsaker till det dystra resultatet är att statsbidragen också minskat. Totalt innebär det här att kommunen inte kommer att uppnå målet på en ekonomi i balans. Till det skulle minst 11 miljoner i överskott ha behövts.

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att nämnderna ska fortsätta vara restriktiva med budgetmedlen. Till exempel se över resor och konferenser.

– Dessutom ska nämnderna med underskott redovisa förslag på hur de kan minska kostnaderna. Det ska redovisas redan den 15 oktober för kommunstyrelsens arbetsutskott, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (S).

Men det finns ljuspunkter. Som en skänk från ovan kommer de så kallade Afa-pengarna. Afa står för Arbetsmarknadens försäkringsbolag och ägs av arbetsmarknadens parter; Svenskt näringsliv, LO och PTK. Bolaget försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och landsting. Nu har det visat sig att kommunerna betalat in för höga premier. För Sollefteå del skulle det röra sig om cirka 21 miljoner kronor.

– Utan de pengarna skulle det betydligt sämre ut, säger Lassen.

Mer läsning

Annons