Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff debatt om ny politisk organisation

/
  • Kommunalråd Elisabet Lassen (S) vill ha färre politiker i Sollefteå men stöter på motstånd.

På måndagens fullmäktigesammanträde diskuterades förslaget om en ny politisk organisation i Sollefteå.
Debatten blev stundtals hetsig.
Men något beslut fattades aldrig.

Annons

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om planerna på att förändra den politiska organisationen i Sollefteå. Kommunstyrelsen har ställt sig bakom det mest drastiska av de två förslag som funnits.

Förslaget innebär att samtliga facknämnder försvinner. I stället ska tre nya utskott inrättas; ett för samhällsutveckling, ett för unga och lärande och ett för vård- och omsorg.

På det här sättet skulle antalet politiker i kommunen bli betydligt färre. Exakt hur omfattande minskningen skulle bli är ännu inte helt bestämt. Kommunfullmäktige ska fortfarande ha 45 ledamöter enligt det förslag som ligger, men nu med fyra fasta beredningar. Liknande omorganisationer har redan gjorts i ett 30-tal kommuner i Sverige.

Delar av oppositionen riktade skarp kritik mot förslaget under måndagens sammanträde och flera partier yrkade på återremiss.

– Vi kan inte fixa till en dålig kommunledning med en ny organisation. Det är som att bota tandvärk med amputation, det brukar sällan fungera, säger oppositionsråd Bengt Sörlin (M).

Han anser att en organisation med färre politiker är ett hot mot demokratin.

– Det blir ju färre människor som fattar besluten. Vi avsäger oss möjligheten till insyn och påverkan.

Dessutom tror Sörlin att en ny politisk organisation utan facknämnder skulle innebära att små partier får mindre inflytande.

– Det här är ett skrämmande förslag, dessutom undrar jag hur stor besparingen verkligen blir. Det finns också en risk att de som blir kvar kommer att få jobba väldigt hårt.

Kommunalråd Elisabet Lassen (S) försvarar dock förslaget och pratar om vikten av helhetssyn, kommunikation, samarbete och en effektiv organisation.

– Det är dags att det börjar märkas även i den politiska organisationen att vi har en krympande befolkning. I stället för att spara mer ute i verksamheterna måste vi se över vår egen politiska organisation, säger hon.

– Vi kan inte ha flera egna företag i företaget. Färre politiker innebär inte en försämrad demokrati, vi får ta vårt ansvar.

Hon betonade också att omfördelning av pengar kommer att underlättas med en gemensam organisation och att fullmäktige kommer att bli en mer aktiv församling om förslaget går igenom.

– Att som i dag ha alltför många politiker och dessutom samma politiker på flera olika uppdrag är inte demokrati för mig, säger hon.

Efter en lång och intensiv debatt avgjordes tillslut frågan genom votering. 27 ledamöter röstade för det nya förslaget, 16 yrkade på återremiss. De partier som yrkade på återremiss var FP, M, C, KD och MP. Eftersom de utgör mer än en tredjedel av ledamöterna blev det en så kallad minoritetsåterremiss. Beslutet skjuts upp.

– Den här frågan måste få ta en vända till, eftersom vi befarar att demokratin naggas i kanten, tycker Maria Wennberg (C).

Nu ska effekterna av en eventuell omorganisation utredas ytterligare. Elisabet Lassen räknar med att beslut kommer att kunna tas i januari eller februari. Tanken är att den nya organisationen ska träda i kraft i januari 2015.

– Det var väntat att det skulle bli en återremiss, men jag hade hoppats på beslut i dag. Vi behöver tid att hinna se över tjänstemannaorganisationen under 2014, säger hon.

Mer läsning

Annons