Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygg vill ha maskinerna kvar på Zeunerts

Annons
Trygg vill ha maskinerna kvar på Zeunerts

Den som köper konkursboet efter Zeunerts för att flytta maskiner och utrustning kan få betala en miljon kronor extra.

- Jag kommer inte att underlätta för den som flyttar maskinerna att få reservdelar, säger Lars Trygg, en av Zeunerts större leverantörer.

För sju år sedan var Lars Trygg en av de som kämpade för att starta Zeunerts. Två konkurser senare är han fortfarande aktiv för att försöka rädda bryggeriet.

- Jag jobbar förtvivlat tillsammans med anställda för att hitta en lösning med intressenter som vill driva bryggeriet ska ha en möjlighet, säger han.

Tryggs företag har sålt en hel del utrustning, bland annat tappmaskinen, till Zeunerts

- Jag har gjort klart för de intressenter som hört av sig att jag inte vill att utrustningen flyttas och inte kommer att medverka till att sälja reservdelar. Det innebär att det blir ungefär en miljon kronor dyrare att flytta grejerna än att driva verksamheten vidare i Sollefteå, berättar Trygg.

Varför gör du så här?

- Jag tjänar inga pengar på det här, mina pengar förlorade jag i den första konkursen eftersom jag var en av ägarna. Men jag vill att bryggeriet ska vara kvar i Sollefteå. Där finns bland landets bästa bryggeripersonal och om utrustningen försvinner nu så kommer det aldrig att bli något bryggeri i Sollefteå igen. Då är det definitivt kört, säger han.

Finns det någon framtid för ett bryggeri som gått i konkurs två gånger?

- Zeunerts har en stor potential och kan bli lönsamt. Men då måste man koncentrera sig på att vara ett regionalt bryggeri, i området Umeå, Östersund och Sundsvall, och dessutom ha några nischprodukter på systembolaget. Att sikta längre än så är dömt att misslyckas, menar Trygg.

Konkursförvaltare Jan Lindahl har i en vecka nu tittat över de intresseanmälningar som kommit in sedan bryggeriet annonserades ut till försäljning. Han vill inte avslöja vilka som lagt bud på rörelsen.

Lars Trygg vet att det finns intressenter som vill båda flytta bryggeriet och komma över varumärket samt intressenter som vill gå vidare i Sollefteå.

Som leverantör har Lars Trygg fått flera frågor om den tekniska utrustningen, men om avsikten från frågeställaren varit att flytta utrustningen har Trygg inte gett något svar.

Själv hoppas han på ett lokalt delägande.

- Det behövs lokala ägare. Om ägaren sitter någon annanstans så kan de också flytta utrustningen när de vill. Finns det ett lokalt engagemang är det inte lika enkelt. Då måste man ha en dialog.

I samband med förra konkursen fanns det lokala finansiärer som visade ett visst intresse. De hoppade av när det stor klart att Zeunerts skulle bli ett dotterbolag, tillsammans med Munkbro bryggeri, under holdingbolaget Munkbro Intressenter.

- Jag hoppas att de kan komma ifråga nu i stället. Tyvärr tycker jag att det saknas ett riktigt intresse och engagemang för det här i Sollefteå. Jag tror inte riktigt att alla inser allvaret. Även om konkursförvaltaren vill att verksamheten ska leva vidare i Sollefteå så kan han inte göra annat än sälja till den eller de som bjuder mest, säger Lars Trygg.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons