Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredubbling av p-böter

Antalet utdelade parkeringsböter ökar stadigt i hela landet. Men i Ångermanland har böterna faktiskt minskat – undantaget är Kramfors.
Där har antalet böter nästan tredubblats.

Annons

Totalt delades drygt 1,4 miljoner parkeringsböter ut av landets kommuner under 2013, enligt statistik från Transportstyrelsen. Det är ungefär 60 000 fler än året innan.

Sedan 2007, då Transportstyrelsen började lagra uppgifterna elektroniskt, har antalet böter ökat med cirka 300 000 stycken i hela Sverige.

I Ångermanland kan man dock inte se samma trend, i alla fall inte de senaste två åren. Här har antalet böter minskat något 2013 jämfört med 2012. Undantaget är Kramfors. Där delades 107 böter ut 2012, och 296 stycken 2013.

– Det finns en väldigt enkel förklaring till det. I början av 2013 införde vi parkeringsskiva, säger Kjell Karlsson på Kramfors kommun.

En väktare från Securitas är i tjänst 12 timmar i veckan.

– När vi införde p-skivan blev det mycket lättare att övervaka och bötfälla de som parkerat fel.

I Sollefteå har kommunen också anlitat Securitas. Tio timmar i veckan är en vakt i tjänst.

– Under några år hade vi ingen p-vakt alls, men det fungerade inte. Vi använder ju p-skiva här nu. Vi måste göra det för att ha rotation på bilarna, säger Anders Bäckman på mark- och trafikavdelningen.

– Det finns inte tillräckligt med parkeringsplatser i stan för att folk ska kunna stå hela dagarna. Visst finns det ett behov av fler platser, men det är svårt att hitta utrymme till det.

Anders Bäckman säger att han tror att de flesta i Sollefteå sköter sig; parkerar rätt och använder p-skiva.

– Men självklart skulle vi vilja att antalet böter minskade ännu mer.

Mer läsning

Annons