Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt i Sollefteå skolor – nu utökas verksamheten

Skolan i Sollefteå är trångbodd. Nu öppnas två nya förskoleavdelningar för att ge plats åt nya skolklasser på Rödsta skola.

Annons

Det har varit trångt en längre tid, framförallt på låg- och mellanstadiet. Den ökade invandringen är en förklaring. Men också inflyttning och att det faktiskt föds allt fler barn.

Det förslag till lösning som utskottet för unga och lärande nu enats om är att öppna en ny förskola med plats för upp emot 50 barn i anslutning till Rödsta skola i centrala Sollefteå. I grannbyggnaden till Rödsta skola finns lediga lokaler som vård-och omsorgen lämnat. Där ska det bli förskola. På andra sidan de lediga lokalerna ligger för övrigt tämligen nystartade Barnens förskola.

Här, mellan Rödsta skola och Barnens förskola, vill kommunen inrätta en ny förskola.

Meningen är att de allra yngsta på Rödsta skola,1-3-åringarna, ska flyttas dit. Då frigörs istället lokaler som kan rymma motsvarande mängd skolbarn.

– Det är inte klart vilka som kommer att flyttas till Rödsta Det finns ingen homogen klass som står och väntar, det kommer att beröra flera skolor, säger John Åberg (S), ordförande i utskottet för unga och lärande.

För bara några år sedan diskuterades det skolnedläggningar i Sollefteå och man hade för många och stora lokaler i förhållande till verksamheten. Nu är förhållandena de motsatta. På bara några år har flera nya förskoleavdelningar öppnats i centrala Sollefteå, förutom Barnens förskola intill Rödsta skola, även en helt ny förskola på Hågestaområdet.

– Det är jätteroligt. Det är ju det man vill, vara med och utveckla verksamheten, säger Åberg.

John Åberg (S), orförande i utskottet för unga och lärande.

Enligt John Åberg räcker inte den här åtgärden för att lösa alla problem med trängsel.

– Men vi börjar med det här. Det kan vända och då vill vi inte stå med för mycket lokaler, säger han.

Det krävs en del investeringar. Men John Åbergs förhoppning är att man kan ta de pengarna ur de medel som regeringen anslagit till kommunerna för ökade kostnader i samband med asylmottagningen. För Sollefteås del handlar det om 47 miljoner kronor totalt och hittills har man bara använt en liten del av de pengarna.

– Då blir det kostnadsneutralt för kommunen, säger han.

Skolan i Sollefteå, såväl grundskolan som gymnasiet, har i många år dragits med stora budgetunderskott. Men nu ser det bättre ut. Vid sammanträdet nyligen redovisades en delårsrapport som visar att båda verksamheterna går med överskott, totalt närmare 900 000 kronor.

Det förslag som utskottet nu enats om ska behandlas av kommunstyrelsens i juni. Först därefter kan på allvarsätta igång med förberedelserna. Ambitionen är att allt ska var klart till skolstarten i höst.

Läs också: Planer för utökning av Sollefteås högstadieskola .

Läs också: Så ser planerna ut för gymnasiet.

Mer läsning

Annons