Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos på Hallstaberget

/

Bilar som gled ned i diket, bussar som kunde flyttas med handkraft och hundratals personer som fick gå till fots upp till hotellet.

Juldagens blixthalka orsakade flera timmars trafikkaos på Hallstaberget i Sollefteå.

Annons

Hallstahotellet var fullbelagt till sista plats inför återvändarkvällen på juldagen. Taxichaufför Arne Svensson var en av många som skulle köra upp till hotellet den kvällen.

– Vi på taxi hade kopiöst många förhandsbokningar, säger han.

– Det hade regnat och var verkligen svinhalt, med vatten på blankis och inte sandat alls. Jag förstod att det skulle bli problem, säger han.

Det dröjde inte länge förrän vägen upp mot Hallsta var helt blockerad. Bilar och bussar stod överallt i backen, hade halkat snett och kunde varken ta sig upp eller ned. Själv åkte Arne Svensson baklänges ned i diket med sin taxibuss.

Trots den trafikfarliga situationen, med hundratals gående längsmed den ishala vägen och bilar som försökte kryssa sig fram, inträffade inte någon allvarlig olycka.

– Det var ren tur. Väglyset var också släckt, det var bara påslaget längst ned i backen, så man såg inte de gående. Man såg bara de som hade mobiltelefonerna påslagna, berättar Arne Svensson.

– Dessutom klev folk rakt ut i vägen och försökte få lift. Väldigt farligt.

Både Arne Svensson och hotellchef Björn Norman ringde kommunens journummer för att få ut sandbilen.

– Vägen brukar skötas bra, det är inget vi håller uppsikt över. Men när vi hörde om halkan ringde vi direkt, berättar Björn Norman.

Sandbilen kom så småningom till undsättning och vid elva kunde trafiken flyta som vanligt.

– Det var ju en röd dag och svårt att få tag på folk. Halka och regn på det var helt enkelt olyckliga omständigheter, summerar Björn Norman.

Mer läsning

Annons