Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tora Breitholtz ny i Ung Vänsters ledning

Annons
Tora Breitholtz ny

i Ung Vänsters ledning

Tora Breitholtz från Näsåker har valts till vice ordförande i ung Vänster vid förbundsstyrelsemötet.

Tora, som är 21 år och i dag bosatt i Uppsala, har varit politiskt aktiv sedan 1996 och hoppas att det kommande valet skall stärka vänsterpartiets folkliga engagemang.

Tora ser posten som ett stort förtroende eftersom hon kommer att vara Ung Vänsters ansikte utåt i mycket högre utsträckning än tidigare.

- Det känns extra spännande nu när vi står inför en valrörelse, säger hon.

- Min förhoppning är att vänstern stärker sin position, både när det gäller de parlamentariska posterna som förankring och engagemang hos människorna ute i samhället. Genom att göra politiken konkret och vardagsnära kan man lättare få folk att engagera sig; det får inte bara vara abstrakta ideella resonemang. Politik skall vara något man kan relatera till i sitt eget liv.

I dag arbetar hon på heltid med politik som Ung Vänsters ombudsman i Uppsala.

Hon ser motsättningar och konflikter som viktiga, kreativa krafter:

- Politiken handlar om att välja sida, inte om samförstånd, säger hon.

- Det finns ju aldrig någon politik som är bra för alla så där i allmänhet; de allra flesta tjänar till exempel på en stark arbetsrätt, medan arbetsgivarna tjänar på att ha billig arbetskraft som de kan hyra in när det passar.

Tora Breitholtz engagemang för rättvisefrågor väcktes under en tvåårig vistelse i Namibia. Under gymnasietiden startade hon en lokal Ung Vänsterklubb och sedan har politiken tagit allt mer av hennes tid.

- Det handlar om motsättningarna mellan de som har den ekonomiska makten och oss vanliga människor. Att bortse från konflikterna i samhället bidrar till en hopgrötning av det politiska etablissemanget som leder till politikerförakt och öppnar dörren för högerextrema rörelser, säger hon.

katarina östholm

0620-257 90

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons