Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar krafttag och bygger Sollefteås första utegym – platsen blir Hågestaön

Ett nytt naturgym är på väg att uppföras i Sollefteå. Det blir det första av sitt slag i staden och platsen för denna attraktion blir Hågestaön.

Annons

– Vi bygger ett naturgym med 13 stationer för träning av rygg och mage, berättar byggherrarna Kent Sjödahl, Lennart Granlöf och Erik-Martin Frånberg.

Hågestaön får ett utegym av naturmedel. De som bidrar till detta är bland annat byggherrarna Lennart Granlöf, Erik-Martin Frånberg, Kent Sjödahl samt företrädarna för Lions, Ahle Lind, Håkan Jeanson och Per West, som skänkt 10 000 kronor till projektet

De har som privatpersoner tagit initiativet till det här och genomför det genom Svenska Turistföreningens lokala avdelning i Sollefteå.

Läs också: Mulleriket gör comeback i sommar

De byggar utegymet med stockar av tall som man själva tagit hand om efter ett omfattande röjningsarbete på Hågestaön.

– Vi fick klartecken från kommunen att ta ner tallar och gallra på Hågestaön. De var bara glada över att vi gjorde den här insatsen. I det sammanhanget kan vi också lyfta fram det fina samarbete vi har med kommunen som förutom att vi fått röja tallskog även bistår med sin maskinpark.

– Och i gengäld söker vi inga pengar i form av bidrag från dem, konstaterar byggherrarna Kent, Lennart och Erik-Martin med ett leende.

Läs också: Stort frivilligt engagemang för de asylsökande

Allt är utstakat för naturgymet och en viss del av byggnationerna har också påbörjats. Men genom att det är mycket sten i marken på Hågestaön behöver de professionell hjälp med stor maskinborr.

– Vi har väl mer eller mindre blivit lovad hjälp från två håll, men problemet är att de är upptagna av mycket arbete just nu och därför vet vi inte när hjälpen kommer. Av den anledningen kan vi heller inte säga när hela projektet är färdigt.

– Men till hösten hoppas vi att naturgymet ska vara användbart och den stora invigningen kommer nästa år i samband med att Sollefteå firar 100-års jubileum.

I Stockholm finns ett stort naturgym och Kent Sjödahl berättar att de gjort ett besök där i studiesyfte.

– De hade genomgående svarvade stockar och skulle vi göra något liknande här skulle prislappen landa på 1 miljon kronor. Nu är inte svarade stockar aktuellt för oss och därför klarar vi oss med en budget på 40 000 kronor. Det är skillnad det, skrattar Kent.

Naturgym byggs på Hågestaön.

Läs också: De bjuder till skidåkning på Hågestaön – i skenet av marschaller

Ett mycket välbehövligt bidrag har det här projektet fått genom Lions i Sollefteå som skänkt 10 000 kronor.

– Pengarna från Lions bidrar i allra högsta grad till att vi kan göra verklighet av planerna på ett naturgym, betonar Kent Sjödahl, och nämner också att det är många andra personer som är med och bidrar med ideell arbetskraft på Hågestaön.

Även vintertid har det här glada arbetsgänget sett till att det är aktiviteter på Hågestaön. Då ser de till att alla skidentusiaster kan åka en slinga på 2,1 kilometer runt hela ön.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.

Mer läsning

Annons