Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar fram nytt paket

/

I flera år har Sollefteå kommun legat i botten i Svenskt Näringslivs företagsranking. Nu tar man krafttag för att klättra. Tillsammans med företagen tas ett speciellt "Företagspaket" fram för att ge riktlinjer för hur man ska arbeta.

Annons

– Det är roligt att vi gemensamt, kommunen och näringslivet, kan göra detta, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Under hösten har kommunen, både politiker och tjänstemän, intensifierat företagsbesöken. Dessutom har man haft flera andra träffar och planerar ytterligare i både Ramsele och Junsele. Vid samtliga träffar har man fått synpunkter från företagarna och dessa sammanställs nu och ska sedan åtgärdas.

Redan i november ska sammanställningen vara klar och utmynna i ett kommunalt "Företagspaket" med besked om konkreta åtgärder som ska vidtas och beslut som ska fattas.

Bland de synpunkter som kommit in kan nämnas tillsynsbesöken och kostnaden för desamma. Vad ska näringslivsavdelningens roll vara hur kan små företag lättare ska kunna vara med upphandlingar och så vidare.

– Det kanske behövs mer praktisk hjälp om små företag ska kunna vara med vid en upphandling och vi måste försöka bli bättre på att informera om vad som är på gång så att de kan förbereda sig, säger Lassen.

Många av de synpunkter som hittills kommit fram handlar också om infrastruktur som vägar, järnvägar och bredband. Det är frågor som egentligen inte är kommunala.

– Vi kan inte göra annat än att tjata och det måste vi fortsätta med. Vår känsla är att om Trafikverket ser en dålig väg här så sänker man hellre hastigheten än åtgärdar den, säger Lassen.

Ett annat stort problem för många företagare är bristen på riskkapital.

– Vi hade tidigare Vattenfalls Inlandskraft som investerade i kommer där Vattenfall är verksamma. Nu har vi inlandsinnovation i stället. Men de vill helst göra investeringar på mellan fem och tio miljoner kronor. När ett företag från inlandet behöver stöd med en miljon kronor så går det inte och det blir inga pengar. Inriktningen på Inlandsinnovation måste anpassas.

För att kommunen ska växa krävs också att det finns företag som vill växa och utvecklas. Under höstens olika aktiviteter tycker Lassen att hon träffat många sådana.

– Därför känns det som att vi kan göra det här tillsammans, säger hon.

Mer läsning

Annons