Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandvården hyr tomma lokaler

/

För över tre år sedan lämnade Folktandvården i Sollefteå sina lokaler på nedre botten. Men trots att lokalerna står tomma betalar man fortfarande full hyra. Det handlar om 171 000 kronor om året.

Annons

Folktandvården i Sollefteå ligger på Storgatan i HSB:s fastighet, bostadsrättsföreningen Ringen. Huset byggdes på 60-talet och redan då var landstinget med och såg till att Folktandvården fick nya fräscha lokaler. Folktandvården är via landstingsfastigheter en av medlemmarna i bostadsrättsföreningen. I kontraktet ingår också att om vill göra sig av med sina lokaler så måste de hitta en ny köpare.

Ett sätt skulle vara att göra om de tomma lokalerna till lägenheter.

– Men det skulle bli alldeles för dyrt. Det har visat sig vara billigare att betala hyran än att ta investeringen för en ombyggnad, säger Torbjörn Olsson, före detta chef för landstingsfastigheter.

De lokaler det handlar om är i princip hela våningen under de nuvarande tandklinikslokalerna. Totalt rör det sig om 255 kvadratmeter lokalyta. Senast användes de när tandregleringen fanns kvar i Sollefteå. Men den flyttade i slutet av 2010 till Örnsköldsvik. Ett av argumenten för att flytta var bland annat att sänka lokalkostnaderna.

Men någon lokalkostnad har man inte sänkt i Sollefteå. Den är oförändrad och ser ut att bli så under överskådlig tid. Det är dessutom Folktandvården själva som fortfarande betalar hyran för de tomma lokalerna.

Landstingsfastigheter har fått i uppdrag att förädla lokalerna eller hitta någon annan lösning så att man kan bli av med dem.

– Vi har inte hittat något sätt att göra det, det är ingen efterfrågan på lägenheter i Sollefteå och det finns inga pengar till investeringen. Det handlar om skattemedel och pengar som då skulle tas från vården, säger Torbjörn Olsson.

Mer läsning

Annons