Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandvård på fyra hjul

/
  • Tandläkare Karin Hägglund undersöker Rungthong Kaeonin på plats i den mobila tandvårdskliniken.
  • Under fyra dagar står bussen parkerad strax utanför Junsele skola.
  • I bussen finns allt en modern klinik behöver.
  • Ingrid Byström-Näsström.
  • Nu rullar äntligen tandvårdsbussen genom Ångermanland. Efter två års förseningar tar folktandvårdens mobila klinik hand om skolelever i hela länet. I Junsele är inte mindre än tre tandläkare på plats den här veckan för att ta hand om allt från röntgen till lagningar.

Nu rullar folktandvården äntligen genom Ådalen.
Efter upprepade förseningar är den mobila tandvårdskliniken i full gång.
Inte mindre än två tandläkare är på plats i Junsele den här veckan.

Annons

Beslutet fattades för fyra år sedan. Flera av folktandvårdens kliniker i länet skulle läggas ned och ersättas av en mobil tandläkarmottagning.

Protesterna lät inte vänta på sig. Speciellt i Junsele har tandläkarfrågan varit en het potatis; medborgarna hotade med ockupation av folktandvårdens lokaler och flera protestmöten anordnades.

I dag har en privat tandläkare etablerat sig i Junsele. Parallellt har nu den mobila kliniken, som riktar sig till skolelever från förskoleklass till årskurs nio, rullat i gång. Tandsköterska Ingrid Byström-Näsström parkerade bussen utanför skolan redan på söndagskvällen.

– Det är ju en del att göra; elektricitet, vatten och avlopp ska anslutas och allt ska fungera på måndagsmorgonen när de första patienterna kommer, säger hon.

Besöken bokas som vanligt via den folktandvård som finns i Ramsele. Från Ramsele hämtas också de båda tandläkare som finns på plats i bussen under de fyra dagar den står i Junsele – Katherina Trujillo och Karin Hägglund.

Bussen är specialbyggd för ändamålet och innehåller allt en tandläkarmottagning behöver – tandläkarstol, röntgenapparat, datorer, sköljutrustning, steriltvätt med mera. Längst bak i bussen finns ett litet utrymme med kylskåp och mikrovågsugn för personalen.

– Jag måste säga att det fungerar väldigt bra, på det hela taget, säger Ingrid Byström-Näsström.

– Det är kompaktlösningar och väldigt modern utrustning. På den här till exempel sitter pedalen på ett annat ställe än annars, säger hon och lägger handen på den anatomiskt utformade tandläkarstolen som mer liknar en bekväm fåtölj.

Tandvårdsbussen skulle ha rullat till skolstarten 2011 men blev försenad i flera omgångar, bland annat eftersom upphandlingen överklagades. Nu rullar den dock länet runt och besöker inte bara Junsele utan också Näsåker, Nyland, Björna, Bjästa, Liden och Stöde.

Ingrid Byström-Näsström, själv tandsköterska, fick ta lastbilskort för att kunna köra den mobila kliniken. Övriga delar av länet trafikeras av två tandhygienister.

– Övrig personal hämtas från den folktandvård som ligger närmast. I det här fallet Ramsele, säger hon.

Mer läsning

Annons