Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandläkarbristen ett minne blott i Sollefteå

Annons
Tandläkarbristen ett minne blott i Sollefteå

"-Vi kan bli den mest attraktiva arbetsplatsen för tandvård"

För ett par år sedan var det stor tandläkarbrist i på Folktandvården i Sollefteå. Köerna var långa och man hade svårt att hinna med. Nu är läget helt annat.

- Vi har inga vakanser längre, säger klinikchef Don Rösberg.

1998 fanns sju tandläkare på kliniken i Sollefteå. Något år senare fanns bara 2,5 tjänster. Några, slutade, andra började utbilda sig, någon fick barn och så vidare. Det var naturligtvis inte bra och ställde stora krav på den personal som fanns kvar.

Ungefär samtidigt sjösattes ett projekt, initierat av klinikchef Don Rösberg, som tillträdde i mars 1999, med syfte att utveckla kliniken och nu tycker Don Rösberg att de kommit en bra bit på väg.

- Men det har varit jobbigt, det har krävt mycket, säger Rösberg

Projektet, som drivits inom ramen för EU:s mål 1 har i korthet gått ut på att organisera om hela arbetsplatsen, fördela ansvaret så långt ut som möjligt och delvis ändra sitt sätt att tänka. Personalen ska ges möjlighet att utvecklas och verksamheten ska också läggas upp så att den passar de anställda så bra som möjligt.

Sakta men säkert har det börjat ge resultat. I fjol invigdes de helt nyrenoverade lokalerna. Kliniken, inklusive laboratoriet, är dimensionerad för 25 personer. I dag arbetar 24 på arbetsplatsen.

- Vi börjar nu också få god ekonomi och det ska kunna garantera framtida satsningar, säger Rösberg.

Numera måste Folktandvården arbeta efter företagsekonomiska villkor. Folktandvården är intäktsfinansierad fullt ut. Landstinget köper barn- och ungdomstandvård samt uppsökande verksamhet. Men det kan man naturligtvis köpa av någon annan om man så vill.

- Vi konkurrerar på samma villkor som de privata tandläkarna, säger Don Rösberg.

En nyhet på Folktandvården i Sollefteå är också att kliniken sedan i fjol har ett delat ledarskap. Don Rösberg delar chefstjänsten med Agneta Theorin. Formellt kallas de basenhetschef respektive klinikledare med Rösberg som ansvarig för det odontologiska och strategiska utvecklingsfrågor och Theorin det organisatoriska och den operationella, vardagliga delen av verksamheten.

- Det fungerar alldeles utmärkt, tack vare att det fungerar bra rent personligt mellan mig och Agneta, säger Rösberg.

Den senaste månaden har de två senaste tandläkarna börjat. Dessutom har man rekryterat tandsköterskor och redan nu i sommar ska en tandhygienist på halvtid anställas. Nästa år blir det ytterligare en tandhygienist.

Dom Rösberg tycker att det börjar se bra ut. Köerna har kortats rejält och det går att ta emot nya patienter.

- Vi är bäst i länet i en jämförelse med andra stora kliniker vad gäller barn- och ungdomstandvård och vi siktar ännu längre. Vi kan utveckla Folktandvården i Sollefteå till den mest attraktiva arbetsplatsen för tandvård. Vi kan genom rätt rekrytering få fram ett unikt arbetssätt för regionen, menar han.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to- Vi har inga vakanser längre på Folktandvården i Sollefteå, berättar klinikchef Don Rösberg.

foto:jörgen sundin- Folktandvården i Sollefteå kan utvecklas till den mest attraktiva arbetsplatsen för tandvård, säger Don Rösberg.

Mer läsning

Annons