Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talare och stipendieutdelning vid Pelle Molins minnessten

/

Talet vid Pelle Molins minnessten i Tjäll har hållits årligen den 8 juli, sedan starten 1984. Årets tal lockade många åhörare.

Annons

Vädret har under åren varit skiftande. Ett år var det hällregn. Den gången fick vi tränga ihop oss hemma hos Ingrid Fagerström, som generöst öppnade sitt hem för deltagarna. Förra året upplät Johan Ekman sin höskulle som möteslokal, eftersom vädrets makter var på dåligt humör.

I år var det, enligt prognoserna, risk för regn. Men det blev fint väder, tack och lov. Vi fick uppleva en skön sommarkväll vid minnesstenen. Kvällens talare var Martin Fahlén, avlägsen släkting till Pelle Molin. Till professionen har han varit läkare men också författare och konstnär. Han har nyligen gett ut en liten skrift om Pelle Molin. Den speglar dennes gärning både som landskapsmålare och författare.

Fahlén höll ett mycket initierat och välformulerat tal. För nutidens människor är Pelle Molin oftast ett okänt namn, men för tidigare generationer var Pelle Molin välkänd, kanske främst genom boken Ådalens poesi, med förord av Gustaf af Geijerstam. Kvällens talare har nyligen gett ut en liten skrift om Pelle Molin. Den speglar honom som både författare och konstnär. Martin Fahlén avtackades av vice ordförande Mariann Hedman som också överlämnade plakett och blommor.

Så var det dags för årets stipendiat Mats Jonsson. Han är serieskapare, redaktör och författare, uppvuxen i Ådalen men nu boende i Stockholm. Han var glad och tacksam att ha blivit utsedd att motta årets stipendium. Han berättade bland annat om serieprojektet Nya Norrland, som han just nu arbetar med. Det handlar om det långsamma förfall som sker mellan stad och landsbygd. Städerna växer medan landsbygden utarmas.

Mats Jonsson tilldelades årets stipendium på 5 000 kronor och diplom samt blommor. Överlämnare av utmärkelserna var kulturnämndens ordförande Mikael Sjölund och Pelle Molinsällskapets ordförande Bengt Sandström.

För kvällens underhållning svarade bröderna Ingemar och Björn Holmer. De spelade trumpet och beledsagade även alla närvarande i Ångermanlandssången. Kvällen avslutades vid älven där kaffe och bakelse serverades.

Bengt Sandström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons