Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk-kinesisk satsning i Forsse

/
  • Gamla driftcentralen i Österforse kan snart fyllas av både kinesiska och svenska företag.

Eons gamla driftcentral i Österforse är såld.
De nya ägarna vill starta en svensk-kinesisk företagskuvös nischad mot miljö.
– Forsse bruk är den perfekta platsen, säger Stefan Lindström.

Annons

Sundsvallsföretagaren Stefan Lindström är en av de nya delägarna av Forsse bruk. Bruket har varit ett nav i länets industriella utveckling – under 1800-talet ett betydande järnbruk som av Graningeverken utvecklades till ett helt kraftverkssamhälle.

År 2006 köpte Johnny Granlund bruket av Eon, som bara behöll kraftverket. Sedan dess har det inte varit mycket liv i luckan.

Men det vill Stefan Lindström ändra på.

– För min egen del har jag köpt in herrgården, ett fantastiskt hus, säger han.

– Resten har jag köpt in tillsammans med en annan företagare; vi vill skapa en arena för svenska och kinesiska företag med miljöinriktning.

Stefan Lindström är engagerad i Royal Sweden Hong Kong business council, en medlemsorganisation bestående av svenska företag, organisationer och privatpersoner som arbetar med och utvecklar affärer mellan Sverige och Hong Kong.

– Hong Kong satsar en miljard för att få kinesiska företag att etablera sig i Sverige. Vi ser det här som en fantastisk möjlighet, säger han.

– I dag (läs: måndag) ska vi träffa landshövdingen för att diskutera det här. På onsdag kommer en delegation att åka till Österforse för att titta på lokalerna på plats.

Till Österforse kommer bland annat Bo Ekander, hedersordförande i Royal Sweden Hong Kong business council.

– Han har varit verksam i Kina i väldigt många år, han hjälper svenska företag att komma i gång i Hong Kong. Det finns också många kinesiska företag som vill etablera sig i Sverige, säger Stefan Lindström.

Tanken är att både svenska och kinesiska miljöföretag ska få utrymme att etablera sig i Österforse. Driftcentralen blir ett växthus för näringsliv, en arena för företagsutveckling och samarbete som också kan fungera som en port till Kina.

– Vår första idé var att förlägga det här till Wifsta Varv i Timrå. Men det var så många föroreningar i marken att det inte var möjligt.

Bruket i Österforse var däremot idealiskt.

– Jag upptäckte det på Blocket av en slump. Men en bättre plats kan man inte tänka sig, säger Stefan Lindström.

– En svensk idyll i miniatyr – fin miljö, rent, vackert, skog, frisk luft. Så småningom vill vi också driva en liten lantgård med kor och får – en affischpelare för Sverige när det är som bäst.

Ett av Stefan Lindströms egna företag, EC1, har ett världspatent på kylvätska som redan uppmärksammats i Kina.

Mer läsning

Annons